latinica  ћирилица
23/04/2018 |  11:59 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Теслић: Завршени сусрети бања југоисточне Европе

Тродневни сусрети бања југоисточне Европе "Сиеспа", завршени су у "Бањи Врућици" код Теслића. Окупили су више од 100 представника бања и поручили да бањски туризам има перспективу и да је значајан за развој земаља из региона.

Бањски центри југоисточне Европе могу бити носиоци здравственог туризма и у том смислу потребно је формирање регионалних туристичких производа из ове области. Домаћин сусрета Бања Врућица задовољан је својим позиционирањем у региону.

"Већ сви сада знају у Хрватској и Словенији за "Бању Врућицу". Нама су на годишњем нивоу 35% гостију из иностранства, махом је то још увијек простор бивше Југославије. Доминирају гости из Хрватске са преко 60.000 ноћења, затим слиједе гости из Србије и Словеније", рекао је генерални директор ЗТЦ "Бања Врућица" Александар Радошевић.

Учесници ових сусрета искористили су ову прилику за размјене искуства, едукацију и дружење. Нису изостали ни планови о будућој заједничкој сарадњи.

"Изузетно нам је драго што смо на овој манифестацији и надам се да је то само почетак једне будуће плодоносне сарадње", истиче извршни директор Института "Др Симо Милошевић" из Игала Гордана Рајовић.

Маја Вермезовић, представница Специјалне болнице "Чигота", акценат ставља на ширење сарадње са установама као што је Чигота, то јесте са бањским и климатским лијечилиштима.

У Републици Српској бање имају велики потенцијал. Оне су носиоци развоја туризма, с обзиром на број посјетилаца и ноћења.

"Наиме, управо су бање простори гдје се остварује најдужа дужина боравка, преко пет дана у просјеку, што нам даје за право да тај туризам има своју будућност у Републици Српској", каже савјетник министра за трговину и туризам у Влади Републике Српске Александар Ђурић.

Посебна пажња посвећена је темама из области здравства, општих и савремених тенденција у бањском пословању, архитектури велнес објеката и дигиталном маркетингу.