latinica  ћирилица
22/04/2018 |  18:01 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

"Дани одбране Илиџе" - подсјећање на подвиг бораца Војске Републике Српске

У Источној Илиџи почела је манифестација "Дани одбране Илиџе", којом се обиљежава 26 година од напада такозване Армије БиХ на овај крај, гдје је српски народ био већина.

22. априла 1992. године погинуло је 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске. Исељени су дејтонском неправдом, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација "Илиџански борац".

Мој Бојан и његови саборци нису били агресори, говори Јованка Пејић, мајка погинулог борца. Бојан се за Илиџу борио од првог напада, а у мају 1994. године за постојбину својих предака и живот је положио.

"Тог јутра су побили нашу омладину, мјештане, старосједиоце и не знам одакле им право да кажу да смо ми агресори", рекла је Јованка Пејић.

"Ми смо били симбиоза, кости и месо, грађани и борци. Јединство и слога је омогућила да извојујемо величанствену побједу, одбранимо српски народ на Српској Илиџи и прискочимо и другима када је требало", истакао је командант Јуришног одреда Сарајевско – романијског корпуса Војске Републике Српске Никола Мишо Мијатовић.

Илиџанци су одолијевали свакодневним нападима, одступања није могло бити јер у позадини, на само пар стотина метара од линије одбране, нејач, дјеца, жене и стари.

"Није само 22. априла и 14. маја била борба за Српско Сарајево и нашу Илиџу, него током цијелог рата, 35 или 36 офанзива", нагласио је замјеник команданта 2. пјешадијског батаљона Илиџанске бригаде Војске Републике Српске Мирослав Лучић.

Без и педља одступања, одбрањену Илиџу отела је дејтонска неправда. Народ измучен страдањем и ратом, али спреман за нови подвиг из којег је настала и Источна Илиџа и град Источно Сарајево. 

"Ми организујемо манифестацију поводом одбране Илиџе која траје мјесец дана. Мислим да смо једна од јединствених борачких организација гдје прође око хиљаду ученика кроз историјске часове, кроз спортске манифестације", навео је предсједник Предсједништва БО "Илиџански борац" Горан Шеховац.

Живот родољуба палих на бранику Српске задужују нас на слогу и јединство, порука је учесника Округлог стола о теми "Патриотизам некад и сад".