latinica  ћирилица
22/04/2018 |  12:29 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисана књига "Културно памћење тршћанских Срба"

Након Гацка и Мостара, књига "Културно памћење тршћанских Срба" ауторке Миле Михајловић, која живи и ради у Риму, представљена је и у Требињу.

Михајловићева је за ову књигу, која дефинише појмове културног памћења и националне културе у дијаспори, добила награду "Растко Петровић" за најбоље прозно дјело у 2017. години. Покровитељ књиге је престолонасљедник Александар други Карађорђевић.

Прича о тршћанским Србима почиње прије три стотине година. То су били људи, истиче ауторка, пустоловне храбрости, изузетних способности. Велики визионари, трговци, морепловци, књижевници, научници, родољуби, револуционари, а данас смо их, додаје Михајловићева, потпуно заборавили.

- Њих је нестало, они су се асимиловали, али је њихова улога у креирању српског националног идентитета и српске државе , као и у креирању европске и свјетске културе, незаобилазан дио универзалне људске историје - истиче ауторка.

Тршћански Срби не само да су помагали српску културу свуда у свијету, већ су давали подстицај развоју свјетске културе уопште. Трст је био центар српског просветитељства, па зато и не чуди податак да је Доситеј Обрадовић, баш у Трсту спјевао своју најчувенију пјесму "Востани Сербије". Везе тадашњих Срба у Трсту са Карађорђем и устаницима биле су толике да је настала и легенда, по којој је завјера за подизање устанка у Шумадији организована у Трсту.

- То је легенда, али је истина да су ријеке новца, оружја и бораца непрекидно текле из Трста у устаничку Србију - наглашава Михајловићева.

Данас у Трсту живи 20.000 Срба, али то су, истиче Михајловићева, неки други Срби. Након Требиња, слиједе промоције у Котору, Херцег Новом, Београду и Новом Саду. Промоција у Трсту планирана је средином маја.