latinica  ћирилица
22/04/2018 |  09:57 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Највиши степен мјера безбједности током посјете руске делегације Српској

Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузеће у уторак, 24. априла највиши степен мјера безбједности поводом посјете Српској делегације Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације на челу са предсједницом Валентином Матвијенко.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

У склопу мјера безбједности у вријеме доласка делегације у уторак, 24. априла, од 11.00 до 12.00 часова и у вријеме одласка од 16.00 до 17.00 часова, од аеродрома у Маховљанима до Бањалуке биће забрањен саобраћај за сва моторна возила дијелом магистралног пута Лакташи-Градишка, од скретања за аеродром до Александровца, од Александровца до Александровачке петље, дионица ауто-пута Градишка-Бањалука.

У тим временским интервалима за сва моторна возила биће забрањен саобраћај од Александровачке петље до Клашница, западни транзит, Улица Крајишких бригада - Улица Ранка Шипке - Улица Вука Караџића - Улица Краља Петра Првог Карађорђевића - Улица Бана Тодора Лазаревића, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

На траси кретања делегације у овим временским интервалима биће ограничено и кретање других учесника у саобраћају, укључујући бициклисте и пјешаке.

МУП је апеловао на грађане да на тој траси пута не остављају паркирана возила, као и да у уторак избјегавају кретање овом трасом и ужим центром града јер ће велики број саобраћајница бити затворен за саобраћај и ограничено кретање пјешака.

"Апелујемо на све грађане да се придржавају упутстава Министарства и других институција које учествују у организацији посјете руске делегације. Грађанима савјетујемо да обавезно поштују наредбе полицијских службеника на терену, избјегавају ношење руксака и торби и да уз себе имају неки идентификациони документ", наводи се у саопштењу МУП-а.

Грађанима се савјетује и да избјегавају отварање прозора, изласке на терасе, кровове зграда и слично.

МУП обавјештава представнике медијских кућа, друге субјекте, као и грађане да је на подручју трасе кретања и ужег центра Бањалуке забрањена употреба дронова.

"Представници медијских кућа који су се акредитовали за праћење свих догађаја који се организују поводом посјете руске делегације, треба да на себи имају јасно истакнуту акредитацију", наглашава се у саопштењу.

Представници медија су дужни да поштују наредбе полицијских службеника на терену, а све информације, представници медија могу добити од Бироа за односе са јавношћу предсједника Републике.

У ужем центру града, у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, од раскрснице са Улицом Српска до раскрснице са Алејом Светог Саве, у Улици Бана Милосављевића, у Улици Српска, од раскрснице са Улицом Бана Милосављевића до раскрснице са Улицом Ивана Фрање Јукића, од 9.00 до 17.00 часова на снази је наредба о забрани рада угоститељских, трговачких и других објеката у којима се пружа услужна дјелатност, те точење алкохолних пића.

ЗАБРАНА ПРЕВОЗА ЕКСПЛОЗИВНИХ МАТЕРИЈА

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач издао је наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Лакташа, с циљем предузимања безбједносних мјера и радњи поводом посјете делегације Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације.

Забрана за подручје града Источно Сарајево важи сутра од 15.00 до 22.00 часа, а за подручје Бањалуке и Лакташа у уторак, 24. априла, од 6.00 до 19.00 часова, саопштено је из МУП-а.

У уторак, 24. априла, од 9.00 до 18.00 часова биће забрањен саобраћај за теретна возила преко 7,5 тона укупне масе на дионици пута аеродром у Маховљанима - Александровац - ауто-пут Градишка-Бањалука - наплатне кућице Јакуповци - Клашнице - укључење на брзи пут - М-16, као и бањалучким улицама Крајишких бригада, Ранка Шипке, Вука Караџића, Краља Петра Првог Карађорђевића и Олимпијских побједника.

Ова забрана не односи се на теретна возила јавних и комуналних служби и возила која ће бити ангажована на активностима обезбјеђења поводом акције под називом "Република Српска 2018".

МУП Српске, полицијске управе и полицијске станице у овом периоду неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја.