latinica  ћирилица
21/04/2018 |  17:23 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Фоча: Грађани указали на лоше услове на магистралном путу

Мирним окупљањем у фочанском насељу Драгочава мјештани су указали на лоше услове на магистралном путу Фоча-Годијено-Устипрача. Тврде да на путу годинама нема озбиљнијих улагања и да су бројне пријетње по живот. Из Путева Српске одговарају да на проблеме нико није указивао.

Раде Марић свакодневно саобраћа од Годијена до Фоче. Каже да је права авантура возити овом магистралом гдје је све рупа до рупе и гдје скоро да и нема саобраћајних знакова. Нешто мало асфалта се назире и онда макадам. Свако мало због тога плаћа поправке на возилу.

- Не може се по овом путу нормално возири, возим у првој брзини јер се од рупа једва пролази - каже Марић.

Пут је 1979. године асфалтиран до села Слатина. Средином деведесетих година је од локалног пута прекатегорисан у магистрални, када су почели с проширењем и ту се стало. Мјештани причају да је асфалт добрим дијелом претворен у макадам.

- Нема горег пута од овог, гарантујем да су поједини сеооски путеви бољи од овог - каже мјештанин Захир Клинац.

У Путевима Српске кажу да им нико није указивао на проблеме. Истичу да девет километара асфалтиране и три километра макадамске дионице до Годијена настоје одржавати на задовољавајућем нивоу.

Мјештани тврде да су писали прије двије године и остали без одговора. Жалили су се и општини.

- Једном или ниједном у току године наиђу, поспу и угуше нас прашином, а киша све испере из рупа - каже Драгослав Станојевић, предсједник МЗ Годијено. 

Из Путева Републике Српске кажу да ће за десетак дана бити санирана сва оштећења и неравнине настале зимус. Мјештани позивају надлежне да им помогну, јер ће, како кажу, бити приморани да поново блокирају пут.