latinica  ћирилица
21/04/2018 |  12:45 | Аутор: СРНА

Косачев: Одлука Пјонгјанга резултат колективних напора

Одлука Пјонгјанга да обустави нуклеарне и ракетне пробе више је резултат колективних напора, укључујући Русију и Кину, него пријетње Америке да ће "са мапе избрисати" Сјеверну Кореју, сматра предсједавајући Комитета за спољне послове у Горњем дому руског парламента Константин Косачев.
Константин Косачев (фото: mc.rs) -
Константин Косачев (фото: mc.rs)

"Овакав развог догађаја могао би бити вијест године али то није крај дугорочне кризе у региону који је био на ивици нуклеарног рата", наводи Косачев.

Према његовим ријечима, још много треба учинити од повратка Сјеверне Кореје у Споразум о неширењу нуклеарног оружја и сарадње са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију /ИАЕА/ до одустајања Вашингтона од агресивне реторике.

Косачев је подсјетио да је Русија у више наврата упозоравала САД да не подржава војну акцију против Сјеверне Кореје и да је заступала дипломатски приступ.

"Москва ни у једном тренутку није прекинула дијалог што је била одговорна и прецизна одлука која је на крају уродила плодом. Побједила је линија политичког и мирног рјешења спорова које је Русија упорно заступала у свим ситуацијама", додаје Косачев.

Међутим, Америка већ себи приписује заслуге за одлуку Пјонгјанга.

Потпредсједник САД Мајк Пенс навео је да је максимални притисак уродио плодом.

"Амерички народ и наши савезници знају да тога не би било без снажног руководства предсједника Доналда Трампа", навео је Пенс у поруци.