latinica  ћирилица
21/04/2018 |  11:26 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Требиње: Финални турнир 15. Малих олимпијских игара у кошарци

У Требињу се одиграва финални турнир 15. Малих олимпијских игара у кошарци за средњошколце. Најбоље екипе из свих регија Српске бориће се за титулу првака, али и учешће на завршници међународног школског такмичења у Београду.

Мале олимпијске игре један су од најзначајнијих пројеката Владе Републике Српске, истакла је Јасмина Давидовић, министарка породице, омладине и спорта, отварајући ово такмичење.

Кошаркаши и кошаркашице из свих регија Српске на требињском паркету бориће се за побједу. Иако је добар резултат жеља свих учесника, на првом мјесту, је кажу, дружење и упознавање са вршњацима. 

Мале олимпијске игре већ 15 година испуњавају основни циљ, а то је популаризација и омасовљавање спорта. Такође, такмичење у коjeм учествују све школе и око 90.000 ученика увијек изроди и праве таленте за неки од спортова. 

"Ово је узраст средњошпколаца и неки од ових момака ће сасвим сигурно бавити се кошарком и у професионалном смислу. Требиње настоји да буде домаћин неких од завршних турнира, прошле године то је била гиманстика, ове године одбојка и кошарка", навео је координатор МОИ за регију Херцеговина Мишо Пешић.

Школарци се такмиче у неком од шест колективних спортова, а у плану је да се уведе и седми- џудо. На годишњем нивоу за организацију игара Влада Српске издваја 300 000 км. 

"Стварамо здраве навике дјеци, окупљамо их око правих вриједности. Они су на понос и родитеља и својих средина и Српске", нагласила је министрица породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске Јасмина Давидовић.

Након завршног турнира у Требињу биће познати прваци у мушкој и женској категорији. Као побједници пласираће се и на завршницу међународног школског такмичења, у Београду.