latinica  ћирилица
21/04/2018 |  09:55 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Хоман: Реформа Изборног закона приоритет

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијане Хоман изјавила је да је реформа Изборног закона тренутно један од приоритетних задатака за политичаре у БиХ.
Кристијане Хоман (Фото: Независне новине) -
Кристијане Хоман (Фото: Независне новине)

"Очекујемо да се они озбиљно позабаве проналаском политичког рјешења за правни пропуст у изборним правилима Федерације БиХ, који је настао такозваном одлуком `Љубић`. Ово захтијева дефинитивно са свих страна спремност на компромис", рекла је Хоманова за "Независне новине".

Она је навела да су сви политички лидери позвани да оправдају своју политичку одговорност, да озбиљно ступе у преговоре и нађу рјешење.

Хоманова је истакла да се са забринутошћу прати када се будућност државности БиХ доводи у питање, те је апеловала да се политичари ману свега што би се могло схватити као довођење у питање територијалног интегритета БиХ.

Она је напоменула да се Савезна влада Њемачке снажно залаже за територијални интегритет БиХ, која ће само као цјеловита држава моћи да приступи ЕУ.

Хоманова је нагласила и да су политичари у БиХ у обавези да се супроставе политичком амбијенту стварања кризе и да створе услове за већи економски раст уз адекватне инвестиције.

"У настојању да станемо у краје исељавању грађана БиХ, неопходне су посебне промјене унутар БиХ", рекла је Хоманова.

Према њеним ријечима, многи се исељавају зато што посебно за своју дјецу желе уређене односе с јасном перспективом и добрим образовањем.

"Њемачка је увијек подржавала БиХ у изградњи и развоју, досад с око милијарду евра. И даље стоји на располагању да то чини", нагласила је Хоманова.