latinica  ћирилица
21/04/2018 |  09:32 | Аутор: СРНА

Пуповац: Хрватска политика заборава и негирања страдања

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац рекао је да ни ове године неће учествовати на хрватској државној комеморацији у знак сјећања на жртве усташког логора Јасеновац, јер се у Хрватској примјењује политика заборава и негирања страдања у Другом свјетском рату.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

"Примјећујемо да се према страдањима у Другом свјетском рату, на тако страшним мјестима као што су Јасеновац, Јадовно, глинска црква, примјењује политика заборава, негирања и искључивања из информативног, образовног система у Хрватској", рекао је Пуповац.

Он је за РТС навео да је плоча са усташким поздравом из логора Јасеновац измјештена на 15 до 20 километара од Јасеновца, али да је то неприхватљиво народима жртвама - Јеврејима, Србима, антифашистима.

"Мислимо да мјеста за поздрав `За дом спремни!` не може бити нигдје у Хрватској и то је разлог због чега ове године, нажалост, не можемо доћи на заједничку комеморацију упркос чињеници да је хрватска Влада склонила плочу из Јасеновца", рекао је Пуповац.

Говорећи о приједлогу хрватске Комисије за суочавање са прошлошћу да се поздрав "За дом спремни!" може користити у контролисаним условима, Пуповац је рекао да није прихватљив било какав изузетак, осим када је ријеч о музејима, или позориштима и биоскопима.

"Отвара се простор да се на мала врата то прошири на велике просторе као што су стадиони, гдје неко може рећи да се на тај начин само славе припадници хрватских оружаних снага", рекао је Пуповац.

Коментаришући најаву подизања новог споменика Алојзију Степинцу код Сиска, Пуповац је истакао да Католичка и Српска православна црква у Хрватској треба да интезивирају дијалог око тог питања, али треба да се укључи и политика јер је то за Србе и православне вјернике који живе у Хрватској изузетно болно питање.

"Не водити рачуна о тој чињеници у околностима у којима се из кругова Католичке цркве негирају злочини почињени према православним Србима у православним црквама 1941. или 1942. године представља озбиљан и тежак знак непоштовања историјског страдања Срба од усташког режима, који је покренуо акцију погрома и геноцида према православним Србима", истакао је Пуповац.

Када је ријеч о извјештају хрватског заштитника грађана, у којем се указује на то да се Срби колективно изједначавају са агресорима одговорним за рат, да су изложени вријеђању, позивима на насиље, па чак и нападима, Пуповац је рекао да је врло важно да такав извјештај постоји.

"Ми ћемо се потрудити да тај извјештај усвоји владајућа већина у Сабору, чији смо саставни дио", додао је Пуповац.

О односима Србије и Хрватске у свјетлу недавног инцидента са хрватском заставом и пријетњама које добијају он и српски амбасадор у Загребу, Пуповац је рекао да Загреб и Београд треба да имају црвени телефон, односно отворену линију за свако спречавање или рјешавање инцидената.