latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:03 | Аутор: СРНА

Нијемци против учествовања у војним акцијама у Сирији

Скоро 90 одсто држављана Њемачке противи се могућем учествовању Берлина у војној акцији у Сирији, показала је анкета објављена у новинама "Ханделсблат".

Од више од хиљаду испитаника у анкети, која је спроведена 17. и 18. априла, 86 одсто Нијемаца изјаснило се против умијешаности Њемачке у акције у Сирији, док је само десет одсто њих подржало такву могућност.

Из њемачке Љевице, која је у сриједу, 18. априла, организовала протесте у Берлину, саопштено је да је на тај јавни скуп изашло скоро 1.500 Нијемаца, како би протестовали против напада у Сирији, које предводи војска САД, позивајући на прекид рата у тој земљи, пренио је "Спутњик".

Раније овог мјесеца, медији и поједине западне земље оптужили су власти у Дамаску да су снаге које подржавају сиријског предсједника Башара ел Асада 7. априла извршиле напад хемијским оружјем у граду Дума у подручју сиријске источне Гуте.

Сирија и Русија су одбациле такве оптужбе, тврдећи да су напад инсценирали милитанти и "Бијели шљемови" са циљем да утичу на јавност и да оправдају могућу интервенцију.

САД, Француска и Велика Британија су 14. априла извршиле ракетне нападе на Сирију, као одговор на наводни напад хемијским оружјем на Думу.

Према подацима руског Министарства одбране, сиријске снаге ваздушне одбране пресреле су 71 од укупно 103 крстареће ракете.

Њемачки министар спољних послова је истог дана одбацио могућност учествовања Њемачке у нападима и нагласио да ће у Берлину користити сва дипломатска средства како би ријешили питање уништавања хемијског оружја, које је, наводно, преостало у Сирији.