latinica  ћирилица
20/04/2018 |  16:17 ⇒ 21/04/2018 | 08:12 | Аутор: РТРС

Без кворума - није одржана хитна сједница Представничког дома БиХ о Изетбеговићу

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ није било кворума за сједницу са једном тачком дневног реда. Није одржана хитна сједница на којој су посланици требали да расправљају о изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о производњи наоружања у фабрикама намјенске индустрије у Федерацији. Предсједавајући Клуба СНСД-а Сташа Кошарац поручује да су тражили хитну сједницу да би упозорили на изјаве Бакира Изетбеговића и да он и врх СДА од БиХ праве "приватну државу".

За расправу о изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ, у Представничком дому данас није било довољно посланика.

Из СНСД-а поручују да је то лоша порука за БиХ. Сташа Кошарац рекао је да су посланици СНСД-а припремили закључке да затраже да се осуде Изетбеговићеве изјаве, да позову све на уздржану реторику, да се ОБА стави под парламентарни надзор и да посланицима буду достављени подаци о наоружању.

"ПС БиХ тражи од МО БиХ и МСТЕО БиХ да достави у року од 30 дана свако из своје надлежности податке о врсти и количини наоружања које се производи у фабрикама намјенске индустрије у ФБиХ. Колико је продато у иностранство и шта је са наоружањем које није продато?", рекао је Кошарац.

Посланици СНСД-а ће поједине закључке предложити и на наредној редовној сједници. Кошарац каже да је присуство српског члана Предсједништва БиХ на сједници било обавезно, јер су сазивање сједнице тражили посланици из Републике Српске и додаје да је то најмања обавеза коју треба да испуни српски члан Предсједништва БиХ, те да није желио да дође, јер очигледно рачуна на гласове Бошњака на изборима.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић за СРНУ је рекао да није добио позив за сједницу. Предсједавајући Представничког дома Младен Босић каже да је позив, који је показао новинарима, стигао на Иванићеву адресу. Босић сматра да је хитна сједница сазвана у предизборне сврхе.

"Ја ћу у својству предсједавајућег сваку сједницу испоштовати, уколико је у складу са пословником до септембра, а у септембру немам намјеру да заказујем ове сједнице", истиче он.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком дому ПС БиХ, сматра да је требало отворити ово питање и о овоме озбиљно расправљати.

И у ХДЗ-у сматрају да је сједница требало да буде одржана.

"Не видим ни један разлог зашто данас нису били сви на сједници, да о овом питању расправљамо...", каже замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Борјана Кришто.

У СДА су недолазак на сједницу оправдали одбраном ријечи лидера странке Бакира Изетбеговића.

"Изјава предсједника Изетбеговића је једна нормална изјава о резултатима индустрије и нико није имао за циљ никакве пријетње", наглашава предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому ПС БиХ Амир Фазлић.

Сазивање хитних и ванредних сједница могло би да постане пракса у Представничком дому.

Хитна сједница Представничког дома БиХ о теми "Привремени извјештај Европске комисије 2018." заказана је за уторак, 24. априла, у Сарајеву, на захтјев групе посланика Независног блока, СББ, СДП и А-СДА.