latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:39 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Ракуљ: Стандард пензионера најбољи од настанка Српске, али може боље

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ изјавио је данас у Приједору да око 30 одсто пензионера прима испод 350 КМ пензије, што није довољно за живот, иако је садашњи стандард пензионера најбољи од како Република Српска постоји.
Приједор: Скупштина Удружења пензионера - Фото: СРНА
Приједор: Скупштина Удружења пензионераФото: СРНА

- Та средства нису довољна за живот, али у овим условима у којима уопште живе грађани Републике Српске није било могуће наћи више новца за њих, тако да, иако ће од априла пензионери имати нешто више, ми ћемо радити на томе да у одређеним тренуцима помогнемо само те који имају мање пензије - рекао је Ракуљ.

Он је у Приједору присуствовао годишњој Извјештајној скупштини градског Удружења пензионера, гдје је истакао да је евидентан пораст смртности пензионера на територији Републике Српске.

- Прошлогодишњи подаци показују да је умрло 11.500 пензионера, а 2016. године је тај број износио 8.500, тако да имамо и смањење броја пензионера на испод 260.000 - рекао је Ракуљ.

Предсједник Удружења пензионера града Приједора Слободан Брдар је у обраћању делегатима на годишњој Скупштини Удружења пензионера потврдио да је изражена смртност карактеристична и за ово удружење.

- Тај број је прошле године износио 615 умрлих пензионера и повећан је за десет одсто у односу на годину прије - рекао је Брдар.

Он је додао да је од 220.000 КМ, колико Град Приједор из буџета издваја за рад Удружења пензионера, 90.000 КМ утрошено за бањско лијечење, а 130.000 КМ за 2.378 једнократних новчаних помоћи и дјелимичне трошкове сахрана.

Делегате је на данашњој скупштини пензионера поздравио и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је истакао да град помаже удружење у настојању на побољша услове живота овој популацији грађана која је током свог радног вијека градила свој град.

- Наша је морална обавеза, прије свих других, да се старамо о нашим најстаријим суграђанима и да им помогнемо да добију адекватне лијекове и бањско лијечење, те помоћ за друге потребе - истакао је Ђаковић.

У Приједору има око 14.500 пензионера, од којих је 13.700 чланова удружења.