latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:39 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Додик није позивао на рат у БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да Милорад Додик никада није никога позивао на рат у БиХ и истакао да политичко Сарајево прави атмосферу притиска на предсједника Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Покажите ми ту изјаву", рекао је Кошарац, одговарајући на оптужбе из СДА на рачун Додика, који је и лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, лидер СДА Бакир Изетбеговић склон је таквој запаљивој и ратнохушкачкој реторици, а не Додик.

"Ми имамо права да износимо своја политичка гледишта, која заснивамо на Уставу и ставовима институција Републике Српске", рекао је Кошарац.

Он је указао на чињеницу да институције БиХ покушавају да донесу одлуке које нису у складу са Уставом БиХ.

"Имамо права да отварамо важна питања из области безбједности. Свједоци смо да су се у овој земљи покушавали ублажити различити облици терористичких напада, као и да данас постоји низ безбједносних изазова у институцијама БиХ задуженим за безбједност", рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да политичко Сарајево прави атмосферу притиска на предсједника Републике Српске, те да у томе учествују и поједини медији и невладин сектор.

"Желимо досљедну примјену Дејтонског споразума и то се другачије не може тумачити. Институције БиХ чине правно насиље над институцијама Републике Српске, уз подршку високог представника и дијела међународне заједнице, што је за нас више него недопустиво", упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да институције Републике Српске, са СНСД-ом на челу, раде искључиво у складу са интересима грађана Српске и да ће посланици СНСД-а такву политику и даље спроводити у парламенту БиХ, на легитиман и легалан начин.

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је требало да буде разматрана једна тачка дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ", није данас одржана због недостатка кворума.

На сједницу нису дошли посланици СДА, СББ, СДП-а, ДФ-а и Независног блока, али ни чланови Предсједништва БиХ, који су били позвани. Хитну сједницу сазвао је предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, на захтјев Клуба посланика СНСД-а.