latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:21 | Аутор: Б92

Венгер одлази из Арсенала на крају сезоне!

Менаџер Арсенала Арсен Венгер рекао је да ће напустити клупу лондонског клуба на крају сезоне.
Арсен Венгер (фото:StarSport) -
Арсен Венгер (фото:StarSport)

На 823 утакмице у Премијер лиги, Венгерове екипе забиљежиле су 473 побједе, уз 151 пораз и 1.549 постигнутих погодака, играјући изузетно лијеп и атрактиван фудбал.

- Послије пажљивог разматрања и разговора са руководством клуба, процијенио сам да је право вријеме да одем из Арсенала на крају сезоне. Захвалан сам на привилегији да водим клуб у годинама које ће остати упамћене у његовој историји. Све године сам радио посвећено и са интегритетом. Захвалио бих се особљу, играчима, навијачима. Вољећу Арсенал заувијек -  навео је Венгер у саопштењу.

Легендарни Професор преузео је "Тобџије" у октобру 1996. године и у наредне двије децније начинио клуб из сејверог Лондона једним од најпознатијих, али и финансијских најстабилнијих клубова на свијету, у чему му је у великој мјери помогао и докторат из економије.

Донио је клубу три титуле Премијер лиге и по седам ФА Купова и Комјунити Шилдова, као и финале Лиге шампиона, три пута је биран за менаџера године у Премијер лиги, док ће екипа из сезоне 2003/04 остати упамћена у историји најјаче лиге свијета као једина која је до шампионског пехара стигла без иједног пораза.

- Три титуле у Премијер лиги, сезона без пораза, седам ФА Купова и двије деценије у Лиги шампиона – учинак за дивљење. Такође, у потпуности је трансформисао идентитет клуба, као и енглеског фудбала, са јединственом визијом како треба играти фудбал - рекао је већински власник Арсенала Стен Кронке.

Венгеров стил: Развијати младе играче, а не куповати звијезде!

Венгер се, послије солидне играчке каријере, свијету представио на клупи Монака – донијевши титулу и Куп у Кнежевину, послије дебија као шеф струке Нансија, да би потом са великим успјехом сарађивао са Драганом Стојковићем Пиксијем у јапанској Нагоји.

Такође, сматра се једним од најзаслужнијих за безболну транзицију клуба са Хајберија на нови стадион Емирејтс, док је раније ове сезоне постао менаџер са највише мечеве у Премијер лиги – 823, чиме је престигао ривала сер Алекса Фергусона из Манчестер Јунајтеда.

Ипак, Венгер се посљедњих година нашао на све већем удару сопствених навијача, највише због чињенице јер је одбијао да се повинује тенденцијама модерног фудбала и да свој тим ојачава трошећи енормне суме, умјесто свог начина довођења веома младих играча и њиховог развијања у врхунске фудбалере.

- Имамо високу амбицију да надоградимо све оно што је Арсен радио, у част његове фудбалске визије, али и како бисмо осигурали да се Арсенал и у будућности бори за побједе и оне највредније трофеје. За крај, желим да замолим милионски аудиторијум наших навијача да се на прави начин опрости од једног од најважнијих људи у историји Арсенала и једним од највећих у историји фудбала - додао је Кронке.

Арсенал се налази у опасности да другу годину заредом остане без пласмана у елитно континентално такмичење, пошто се налази на шестом мјесту на табели, али и даље има шансу да преко Лиге Европе, гдје ће у полуфиналу играти против Атлетико Мадрида, ипак стигне тамо.