latinica  ћирилица
20/04/2018 |  11:44 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Кошарац: Они који су опструисали хитну сједницу показали да нису за дијалог

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је недолазак члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, посланика СДА и посланика других странака са сједиштем у Сарајеву на хитну сједницу овог дома веома лоша порука за све грађане БиХ, а посебно за грађане Републике Српске.
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba) -
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba)

"Сматрамо да се о садржају учесталих ратнохушкачких изјава Бакира Изетбеговића требало расправити у парламенту, али и у Предсједништву БиХ. Изетбеговић и сви они који су намјерно опструисали одржавање данашње посебне сједнице послали су јасну поруку да нису за институционални дијалог о важним питањима. Очигледно је да они који се формално највише залажу за очување и јачање заједничких институција, суштински чине све да их руше", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да СНСД жели да упозори да Изетбеговићеве изјаве, због којих су и тражили хитну сједницу Представничког дома, сматра ратнохушкачким, запаљивим, штетним и опасним по мир и стабилност у БиХ, али и у цијелом региону.

"Када те његове изјаве повежемо са очигледним игнорисањем заједничких институција и са евидентним безбједносним пријетњама о којима Изетбеговић не жели дијалог, ствари постају још опасније. Ми сматрамо да Изетбеговић и врх СДА покушавају да направе своју приватну државу, игноришући институције и званичне ставове тих институција. Доказ лежи у чињеници да Изетбеговић од Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ прави своју приватну агенцију, без икакве озбиљне парламентарне контроле, а од директора ОБА свог приватног обавјештајца који ради искључиво у корист Изетбеговића и СДА", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио и на самовољно подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, на самовољу Изетбеговићевих дипломата у Хагу и Москви, као и на бројне друге примјере у којима се Изетбеговић и кадар СДА понашају као да је БиХ искључиво бошњачка држава.

"Није и никада неће бити - то је наша порука одавде из Сарајева", нагласио је Кошарац.

Он је навео да је најновији драстичан примјер самовоље у заједничким институцијама јесте понашање предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, који се прије два дана у Македонији састао са предсједником владе самопроглашеног Косова, упркос чињеници да БиХ није, нити ће признати Косово.

"Још једном најоштрије осуђујемо такво понашање и тражимо да то исто учине министри из Републике Српске у Савјету министара, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, као и посланици и делегати из СДС-а и НДП-а у оба дома парламента БиХ", рекао је Кошарац.

Нажалост, каже он, таквој Изетбеговићевој самовољи у доброј мјери допринијела је, како је навео, поданичка и полтронска политика коју су у протекле три године у заједничким институцијама демонстрирали представници такозваног Савеза за промјене.

"Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић игнорисао је наш захтјев да питање изјава Бакира Изетбеговића покрене на сједници Предсједништва и да добије одговоре на питање шта значи производња наоружања 'за не дај Боже'. Он тврди да нема такве производње, а ми га питамо гдје су докази да је нема?! Нека покаже папир Министарства одбране да нема такве производње, нека Оружане снаге БиХ покажу папир да нема таквог наоружања у складиштима. Ми ћемо инсистирати да такве папире добијемо и од тога нећемо одустати јер на то имамо право и по Уставу и по Дејтонском мировном споразуму", истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да "Иванић очигледно не смије да дође на ову сједницу, а то му је обавеза јер су сазивање сједнице тражили посланици из Републике Српске. "Не смије јер му поново требају гласови Бошњака, на основу којих је и ушао у Предсједништво БиХ", рекао је Кошарац.

Он је навео да кад је ријеч о Младену Босићу, СНСД жели јавно да га пита да ли је тачна изјава Младена Иванића да Предсједништво БиХ није добило позив да присуствује хитној сједници Представничког дома?

"Гдје се загубио тај позив, ако га је уопште послао? И гдје су данас на сједници Бакир Изетбеговић и Босићеви коалициони партнери из СДА, којима је пуне три и по године полтронисао и помагао у покушају рушења институција Републике Српске? И какав ауторитет има Младен Босић, када не може да скупи кворум за хитну сједницу? Никакав! Никада га није ни имао јер политичке слуге не могу ни имати било какав ауторитет. Босић сазове сједницу, а Бога моли да се она не одржи. И још каже медијима да је ово предизборна кампања СНСД-а", рекао је Кошарац.

Он му је поручио да ово није предизборна кампања, већ тежња СНСД-а да у институцијама зауставе и спријече опасне намјере Бакира Изетбеговића.

"Да урадимо оно што не раде они који су у овом мандату требали да представљају Републику Српску, а нису представљали никога осим сопствене интересе! Желимо да поставимо и питање зашто се на све ово не оглашавају званичници Европске уније и САД, као и већине других земаља чланица ПИК-а. Када би се овако понашао било ко од званичника Републике Српске, истог тренутка био би предмет оштрих осуда и ко зна чега другог. Зато сматрамо да понашање дијела међународне заједнице представља класичан примјер политике двоструких аршина која се овдје проводи више од двије деценије. Таква политика није донијела ништа добро никоме у БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је новинарим прочитао закључке које је Клуб СНСД-а имао намјеру да предложи на овој хитној сједници, међу којима је да Представнички дом најоштрије осуђује учестале ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, које се могу сматрати пријетњом миру и безбједности грађана у БиХ, као и пријетњом регионалној стабилности и сарадњи земаља југоисточне Европе.

"Представнички дом позива све политичаре у БиХ да се уздрже од ратнохушкачке и запаљиве реторике, која асоцира на избијање било каквих оружаних сукоба унутар БиХ и региона југоисточне Европе. Трећи закључак је да овај дом од Министарства одбране БиХ и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ тражи да у року од 30 дана, свако из своје надлежности, достави Дому податке о врсти и количини наоружања које се производи у фабрикама намјенске производње у ФБиХ, о врсти и количини наоружања које је продато ван граница БиХ, као и да одговоре на питање шта се дешава са наоружањем и муницијом која није продата иностраним купцима", навео је Кошарац.

Четврти закључак који је СНСД имао намјеру да предложи јесте да Представнички дом тражи од колегијума оба дома парламента БиХ да хитно успоставе пуни и дјелотворан парламентарни надзор над ОБА БиХ, како би се обезбиједило да ова агнеција као битан сегмент укупне безбједности грађана не буде у служби било које политике, политичке странке или политичког лидера, без обзира на којој се позицији налазио.

Пети закључак је да Представнички дом позове земље чланице ПИК-а да јасно осуде ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и укажу на опасност и пријетње које такве изјаве могу изазвати у БиХ и цијелом региону југоисточне Европе.

"То су наши закључци, од којих ћемо неке предложити и на првој наредној редовној сједници Представничког дома. Посебно нећемо одустати од намјере да од надлежних министарстава у Савјету министара добијемо потпуно прецизне податке о врсти и количини наоружања које се производи у фабрикама намјенске производње у ФБиХ, као и о томе гдје се налази наоружање 'за не дај Боже'", поручио је Кошарац.