latinica  ћирилица
20/04/2018 |  09:08 ⇒ 09:09 | Аутор: klix.ba

Неиспавани сте? Уз ових неколико намирница спаваћете као беба

Свакодневно смо окружени информацијама о томе да не треба да једемо прије спавања и да одређене намирнице највише угрожавају наш миран сан. Међутим, постоје и оне које, према стручњацима, увијек можемо да грицнемо прије одласка у кревет.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Банана је прво воће на листи које је идеалан избор за јело прије спавања. Банана садржи триптофан и калијум, који су одлични за добар сан. С друге стране, ова воћка је слатка, што је у сваком случају бољи избор од чоколаде.

Друго воће које ће вам помоћи да се наспавате јесте киви, чији се утицај крије у великој количини антиоксиданса и серотонина.

Међу намирницама које могу да подстакну бољи сан је и сок од вишње, који помаже у повећању нивоа хормона мелатонина од којег се осејћамо поспано.

Здраве рибе попут лососа или туњевине такође производе мелатонин јер су богате витамином Б6 и могу да доведу до бољег сна.

Ако вам је послије вечере или ручка остало неколико слатких кромпирића, слободно можете да их поједете прије спавања јер садрже калијум који подстиче опуштање мишића.

Мљечни производи као што су лагани сиреви или јогурт ће такође подстаћи добар сан.

Ипак, најбољи избор за лагану вечеру прије спавања јесте зелено поврће. На примјер, спанаћ, кељ или боб одличан су извор калцијума који је потребан тијелу за производњу мелатонина, пише Клиx.

Подсјећамо, неке од намирница чије конзумирање стручњаци никако не препоручују прије спавања су броколи, сладолед, алкохол, зачињена и масна храна, као и кафа.