latinica  ћирилица
20/04/2018 |  07:48 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Дани сјећања завршени академијом "Дјецу вам нећу опростити"

Тродневна манифестација Дани сјећања, посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, завршена је у Источном Новом Сарајеву академијом "Дјецу вам нећу опростити".

Манифестацију је организовао Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Домаћин је била Основна школа "Свети Сава" у Источном Сарајеву.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату ова школа је изгубила шест ученика, а синоним страдања су Наташа Учур и Милица Лаловић које су убијене 11. марта 1995. године снајаперским хицима у главу за вријеме примирја. Најмлађа жртва била је тек уписана у први разред, а најстарија је убијена дан прије него што је требало да подигне свједочанство о завршеној основној школи.

- Из тог разлога наша школа је покренула иницијативу за изградњу спомен обиљежја, а предсједник Републике Српске је донирао средства. До краја септембра очекује се завршетак изградње - каже Данијела Мрда, директорица ове школе.

Из Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица поручују да се морамо сјећати свих наших жртава 365 дана у години, јер онај ко контролише прошлост, контролише и садашњост и пројектује будућност генерација које долазе.

- Треба да се сјећамо свих жртава, а посебно дјеце као осјетљиве категорије која је кроз 20. вијек преживјела разне облике страдања и тортуре - истиче Милорад Којић, директор Центра.

Морамо знати своју прошлост, јер кроз сјећања на наше жртве чувамо и јачамо Републику Српску, поручено је са академије.