latinica  ћирилица
19/04/2018 |  18:14 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Српска заинтересована да "Алумина" функционише

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска заинтересована да зворничка компанија "Алумина" буде функционална, да ради и производи, прави профит и нове производње.

Додик је рекао да Српска разумије да је све "у рукама суда" с обзиром да се води стечај над Фабриком глинице "Бирач".

"Имали смо различите одлуке суда на различитим нивоима што је само компликовало ситуацију, а најважније је да што прије изађемо из те ситуације, из стечаја и ставимо 'Алумину' на сигурне ноге пословања као једног од регионалних гиганата чија је производња око 250-300 милиона КМ на годишњем нивоу", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да "Алумина" несметано ради и да се показало да се у тренутно организационо тешким условима може направити позитиван економски резултат.

Упитан да ли је задовољан радом руководства "Електропривреде Републике Српске", Додик је рекао да о томе није вођена никаква аналитичка расправа, али да је чињеница да је у прошлој години направљен један од већих губитака.

Он је подсјетио на политику власти да пословодства која праве губитак у јавним предузећима морају да се суоче са одговорношћу.

"На томе ћемо истрајати. Видјећемо шта је ту објективно, шта субјективно. Вјерујемо да је могло да буде боље", рекао је Додик.

Он је поручио да руководства у јавним предузећима морају остваривати добре резултате, а да у супротном случају одговорност за лош резултат могу да смање само екстремне објективне околности.