latinica  ћирилица
19/04/2018 |  18:11 ⇒ 20/04/2018 | 11:20 | Аутор: РТРС

За америчке конгресмене ситуација у БиХ није више црно-бијела

О БиХ је расправљано и у америчком Конгресу. У Доњем дому одржано је саслушање на тему "Насљеђе Дејтона и будућност БиХ и западног Балкана". У својим извјештајима, свједоци су као један од проблема истакли доношење Изборног закона и могућу политичку кризу након октобарских избора. Било је и оних, који су, по старом обичају, као извор кризе у БиХ навели Републику Српску.

Босна и Херцеговина мора донијети Изборни закон. У супротном, чека је политичка криза, која може довести до нестабилности у БиХ, али и региону. Поновљено је ово неколико пута на саслушању у америчком Конгресу. Ипак, за некадашњег бх. дипломату Сашу Топерића то је изгледа мањи проблем од политике коју, наводно, заступа предсједник Републике Српске.

- САД би требало да траже од наших европских партнера да прате санкције САД Милораду Додику, јер Додикова сепаратистичка реторика наставља да пријети регионалној стабилности - рекао је Топерић, директор програма Медитерана, Блиског истока и земаља Залива при Центру за трансатлантске односе САИС.

Предсједник Српске Милорад Додик поручује да Српска није имала никакве посљедице због уведених санкција.

- Далеко су озбиљније и ЕУ и европске земље него што је тај приједлог који није ни оригиналан, ни само његов. Конгресмени много боље разумију ситуацију у БиХ од фрустрираних типова који долазе са простора БиХ и покушавају своју битност да обезбиједе тим приједлозима - истакао је Додик.

Да ситуацију у БиХ не гледају само као црно-бијелу слику, потврдили су и конгресмени, који су без обзира на свједочења, били умјерени. Члан Поткомитета из Калифорније Бред Шерман, указао је на нелогичности америчке спољне политике према самоопредјељењу и територијалном интегритету на Балкану.

- Нисмо подржали територијални интегритет Србије, јесмо Хрватске и видјели етничко чишћење Срба из Крајине. Подржали смо територијални интегритет БиХ, сад и Косова, кад сјеверни дио Косова жели да се отцијепи. Значи ОК је за Косово да се отцијепи од Србије, али није да се сјеверно Косово отцијепи од Косова. Чини да је све ово нелогично и да нема обрасца, али има га – ми смо антируски, дакле антисрпски - рекао је Бред Шерман, члан Поткомитета из Калифорније.

Ово је први пут да неко од чланова Конгреса има другачији приступ, каже шеф Представништва Српске у Вашингтону, Обрад Кесић. Објашњава да је било мање хистерије у вези са руским утицајем на Балкану.

- И они сами су показали скепсу према свједоцима који су тражили ангажовање САД, до те мјере да су према свједоцима попут Саше и Филипа, који су тражили да се америчке трупе врате у БиХ пред изборе, чланови Конгреса показали скепсу и дали до знања да је то нереално да се деси, јер грађани сад то не би подржали - рекао је Кесић.

Оно што је изазвало бурно реаговање и показало неозбиљност јесте и низ комичних сцена, гдје су чланови Поткомитета показали основно незнање о ситуацији у БиХ – јединој теми засједања.

- У БиХ има муслимана који су као Албанци, али нису Албанци. Је ли тако? Да ли причају албански? Ти Бошњаци? Који језик Бошњаци причају? - Српскохрватски. Добро, а Срби причају..? - Српскохрватски. ,,А Хрвати, само хрватски? Не? Значи сви причају истим језиком, је ли тако? (смијех) И још и личе, зар не? Добро, личе и причају слично. Хм..добро. (смијех) - изјавио је амерички конгресмен Дана Рорабахер, предсједавајући Поткомитета за Европу и Евроазију.

И ту није крај. За вријеме засједања постављена је карта БиХ, на којој је Федерација додатно подијељена међу кантонима и територијом са већинским хрватским и бошњачким становништвом. Публика је карту, каже Кесић, видјела као врсту приједлога за рјешавање сукоба између Хрвата и Бошњака. Амбасадор БиХ у САД Харис Хрле, због оваквог приказа, и званично је протестовао.