latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:53 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Срби неће прихватити да ЗСО буде невладина организација

Срби и Београд неће прихватити да заједница српских општина /ЗСО/ буде невладина организација, поручено је данас са састанка Управљачког тима за формирање ЗСО и представника Срба из свих 10 већинских српских општина и Српске листе.
Косовска Митровица:Састанак Управљачког тима за ЗСО - Фото: СРНА
Косовска Митровица:Састанак Управљачког тима за ЗСОФото: СРНА

На састанку, одржаном у Косовској Митровици, закључено је да једини правни обавезујући оквир за формирање ЗСО јесте бриселски договор закључен на данашњи дан 2013. године и принципи за формирање ЗСО из 2015. године.

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петровић рекао је да Влада и предсједник Србије Александар Вучић инисистирају да Приштина мора испоштовати и реализовати обавезу преузету бриселским договором, постигнутим уз посредовање ЕУ, и да ЗСО мора бити формирана на бази принципа усвојених 2015. године.

"После инсистирања председника Вучића, ЕУ је извршила притисак на Приштину и због тога је реактивиран тим за израду статута ЗСО", навео је Петровић.

Он је напоменуо да је бриселски споразум о формирању ЗСО најважнији споразум постигнут уз посредовање ЕУ јер се њиме Србима на Косову и Метохији омогућава да живе достојанствено у 21. вијеку.

"Протекло је 1.826 дана од потписивања Бриселског споразума а до данас Приштина није реализовала једину преузету обавезу", истакао је Петровић, оцјењујући да највећа одговорност за то што је Приштина одгодила извршење преузетих обавеза лежи на ЕУ.

Он каже да је "јасно да Албанци имају већи утицај од ЕУ" и да је свима јасно да Албанци, упркос томе што су мјесец дана послије хапшења шефа Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића реактивирали Управљачки тим, неће формирати ЗСО онако како је то предвиђено бриселским споразумом.

"Сачекаћемо да протекну и та три месеца како не би Срби и Београд били оптужени и увучени у политичке игре", нагласио је он и поновио да је важно да ЕУ натјера Приштину да реализује преузете обавезе.

Петровић је појаснио да су и Приштина и Београд обавезни да усагласе правне прописе како би ЗСО заживјела.

Посланик Српске листе у парламенту самопроглашеног Косова и Метохије Игор Симић навео је да ће се Српска листа искључиво залагати да статут ЗСО буде урађен у складу са бриселским споразумом и да неће прихватити да ЗСО буде невладина организација.

Одборник у Скупштини општине Звечан Драгиша Миловић је у име опозиционих одборника рекао да сви Срби морају бити дио јединственог корпуса и да морају имати јасну слику шта је резервна опција уколико Приштина остане при ставу да се ЗСО формира у складу са тумачењем Уставног суда самопроглашеног Косова и Метохије и остане пука невладина организација.

Управљачки тим чине предсједник Винка Радосављевић из Клине, правник Светислав Дурлевић из Штрпца, те Игор Каламар и Дејан Радојковић из Косовске Митровице.

Привремена Влада у Приштини је раније саопштила да ће Управљачком тиму у раду помагати стручњаци са Запада и политички представници водећих политичких партија Албанаца на Косову и Метохији, те да ће статут, када буде израђен, бити упућен Уставном суду самопроглашеног Косова и Метохије на оцјену уставности и законитости.