latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:19 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Херцеговачки ватрогасци од овог љета имаће намјенски хеликоптер

Од овог љета, херцеговачким ватрогасцима требало би да буде на располагању и намјенски хеликоптер. Ватрогасне јединице и шумска газдинаства у Херцеговини морају што прије привести припреме крају да би спремни дочакли љето и сезону пожара. Ово је закључено на састанку у Гацку, у организацији Ватрогасног савеза Републике Српске.

Ватрогасаци и шумска газдинстава припремају се у складу са Планом мјера заштите од пожара. Неким јединицама стигла је нова опрема, или су обновиле возни прак. Планом утрошка новца, од 3,34 милиона марака, који је урадио Ватрогасни савез, обухваћена је двадесет једна ватрогасна јединица, међу којима је и седам из Херцеговине.

Због повећаног ризика од настајања шумских и других пожара на отвореном, седам јединица из Херцеговине добило 574 .000 марака.

Очекује се да Влада усвоји План што прије, да би потребна опрема и возила били допремљени ватрогасним јединицама. Крајем маја, ватрогасцима у Херцеговини требало би да буде на располагању и намјенски интервентни хеликоптер. Хеликоптер би био у саставу Хеликоптерског сервиса Владе.

До сезоне пожара, закључили су ватрогасци, потребно је поставити осматрачка мјеста, и урадити друге превентивне мјере, да се не би поновила прошла и сличне године, када су шумски пожари уништили неколико десетина хиљада хектара терена.