latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:19 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Ратари све више заинтересовани за узгајање уљане репице

Сигуран откуп и добра цијена од 60 до 80 пфенига по килограму, основни су разлози све већег интересовања ратара за производњу уљане репице која се интензивно шири у Српској. Под овом културом, која је дефицитарна на тржишту, тренутно је око 1.700 хектара - 29 одсто више у односу на прошлу годину. За исти проценат прошле јесени повећане су и површине у Семберији.

Уљана репица доноси већу зараду у односу на стрна жита. У поређењу с кукурузом, сјетва овог озимог усјева јефтинија је за 30 одсто, а откупна цијена троструко већа, па све више ратара уводи овај усјев у плодоред.

Бошко Радић, пољопривредник из Бијељине, каже да је уљану репицу почео садити прије прије осам година и да ми је за сада то исплативо, јер овој култури, како истиче, не шкоди суша јер добро задржава влагу.

Ова уљарица отпорна је на различите временске неприлике, а успијева и на шљунковитом земљишту пете - шесте класе. Производња није захтјевна, а откуп осигуран, како за домаће, тако и за турско тржиште, јер су уљарице ослобођене царине.

Уговорену производњу уљане репице за Бимал има и ПД Семберија на 356 хектара.

- Репица је сада у фази цвјетања. Очекујемо добре приносе на појединим парцелама. Међутим, на неким парцелама гдје је дошло до каснијег ницања због влаге, принос ће бити мало рјеђи јер нисмо стигли да извршимо прихрану на вријеме због воде која је била стално присутна - истиче Слободанка Марковић, руководилац биљне производње у ПД "Семберија". 

Усјев је тренутно у одличном стању, па ратари очекују принос до три-три и по тоне по хектару. Новим правилником Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде повећане су и премије за индустријску уљану репицу и за те намјене биће издвојено 100.000 марака.

Осим подстицаја за откупљену уљану репицу, ратари се надају да ће идуће године бити обезбијеђене и премије по хектару засијане уљане репице, као за соју, што би додатно подстакло ратаре да повећавају површине под овом културом.