latinica  ћирилица
19/04/2018 |  14:37 | Аутор: Б92

ФИФА: ВАР и на екранима стадиона у Русији током меча

Видео снимци спорних ситуација система ВАР на утакмицама Свјетског првенства у Русији биће емитовани и на великим екранима на стадионима.

ВАР ће овог љета први пут бити коришћен на Мундијалу, упркос критикама у фудбалским лигама.

Међутим, овог љета навијачи ће знати када се прегледа симак и због чега је судија донио одређену одлуку.

Снимак неће бити приказан на стадиону у вријеме док судија буде доносио одлуку, већ нешто касније, како публика не би утицала на судију.

ВАР се испробава у енглеском ФА и Лига купу, док се у Њемачкој и Италији већ користи, а од сљедеће године видјећемо га и у најјачој лиги Шпаније.

Систем ВАР је у Енглеској описан као "комичан" послије побједе Тотенхема у ФА купу против Рочдејла, крајем фебруара, када је прво поништен гол Тотенхема, а затим поништен и гол Сона из пенала.

У понедјељак у Бундеслиги, судија је по завршетку првог полувремена, послије прегледаног снимка досудио пенал за Мајнц против Фрајбурга, а са извођењем пенала се чекало док се сви играчи нису вратили из свлачионица.

Саопштење ФИФА да ће се снимци приказивати на великим екранима на Свјетском првенству, долази дан пошто је предсједник УЕФА Александар Чеферин рекао да би још требало тестирати ВАР, прије него што се његова употреба уведе у Лигу шампиона.

Чеферин је изразио забринутост уочи Мундијала, пошто бројне судије до сада нису имале прилике да користе ВАР.
Главни и одговорни ФИФА и УЕФА за суђење, бивши италијански судија Пјерлуиђи Колина рекао је да ће се коришћењем ВАР "избјећи очигледне велике грешке".

- Не ради се о томе да судије суде утакмицу уз технологију. Циљ никада није био да се провјерава сваки мањи инцидент - навео је Колина.