latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:24 | Аутор: СРНА

Чолак: Што прије промијенити Изборни закон или слиједи криза

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак рекао да је Изборни закон неопходно промијенити што прије, а најкасније до расписивања избора, јер у њему не постоје двије битне одредбе на основу којих се врши попуна у Дому народа Парламента Федерације БиХ, а без којег није могуће формирати ни Дом народа на нивоу БиХ.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

- Дом народа ФБиХ је врло битан код формирања извршне власти у ФБиХ, мислим на предсједника и потредсједнике ФБиХ, и федералну Владу. Без федералног Дома народа нема ни Дома народа на нивоу БиХ, који без тог тијела не може функционисати. Узалуд и Савјет министара и Представнички дом, који се бира на непосредним изборима, ако нема Дома народа. Све то нас уводи у тешку кризу, због чега би било потребно што прије промијенити Изборни закон - навео је Чолак.

Одговарајући на питање да ли ће власт моћи да буде формирана ако остане статус кво када је ријеч о измјенама Изборног закона, будући да све води ка томе да измјена, барем оних за које се залаже ХНС, неће бити, Чолак каже да тај проблем мора бити ријешен ако се жели формирати Дом народа Парламента ФБиХ.

Он је нагласио да се до тренутка расписивања избора морају знати прецизно правила њиховог спровођења.

- Први пут у овој постдејтонској БиХ смо у оваквој ситуацији. Свјесни смо чињенице да је међународна заједница често интервенисала, нажалост, већина тих интервенција доводи до оваквих стања, да Уставни суд мора утврђивати неуставност таквих одлука. Међутим, очекивати интревенцију међународне заједнице у измјенама Изборног закона, а у исто вријеме жељети да будете озбиљан кандидат за ЕУ, не иде једно са другим - рекао је Чолак за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он је навео да Изборни закон не желе да мијењају бошњачке странке, првенствено оне које су у власти, него траже да тај проблем ријеши неко други.

Према његовим ријечима, на основу досадашњих изборних правила Бошњаци су могли у кантонима са већинским бошњачким становништвом у Дом народа бирати трећину делегата Хрвата и тако имати "већински пакет дионица", односно несметано формирати извршну власт без легитимних представника других народа.

- Наравно да њима такво стање одговара. Стиче се утисак, како желе да, ако се то већ мора ријешити, неко други преузме "одговорност" за то, јер сматрају да ће ако пристану на такве измјене Изборног закона показати слабост и остварити лошији изборни резултат у односу на друге бошњачке странке - каже Чолак.

Он је додао да Бошњацима одговара оваква ситуација, да се ништа не мијења, или ако се већ мора мијењати, да то уради међународна заједница, чије су интервенције у прошлости ишле њима у прилог.