latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:22 | Аутор: РТС

Дијалог Београда и Приштине главни сегмент посјете Могеринијеве

Шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици је, најављујући данашњу посјету високе представнице ЕУ Федерике Могерини Београду, рекао за РТС да су дијалог и нормализација односа Београда и Приштине главни сегмент њеног доласка.
Сем Фабрици (Фото: Служба ЕУ за спољне послове) -
Сем Фабрици (Фото: Служба ЕУ за спољне послове)

Фабрици је најавио да ће предсједник Европске комисије Доналд Туск посјетити регион крајем мјесеца, а у Београду ће бити 25. априла.

Додаје да је главни циљ да са лидерима региона разговара о самиту у Сифији за који каже да је важан догађај и подсјећа да се посљедњи самит у том формату одржао 2003. године у Солуну.

- И њој је битно да чује од предсједника најновија дешавања и да донесе сопствену поруку - навео је Фабрици.

Говорећи о Заједници српских општина, Фабрици је рекао да је предвиђено да се то уради у року од четири мјесеца и да је тај рок кренуо од прошле недјеље. Очекује да сви буду "оптимистични, али и реалистични".

Додаје да је порука Федерике Могерини да охрабри Београд да се позабави свим проблемима, јер ЕУ жели да дође до пуне нормализације односа Београда и Приштине.

- Извјештај каже да је нормализација односа приоритет и за ЕУ и за Србију у ширем смислу - истакао је Фабрици.

Додаје да са стране ЕУ постоји одређени осјећај хитности да се баве тим процесом.

- Нема детаља о роковима у извјештају, али наше очекивање је да ће бити напретка - каже Фабрици.

Говорећи о извјештају ЕК о напретку Србије, истиче да је то објективна и правична анализа о томе гдје се Србија налази, а односи се на период од октобра 2016. године до фебруара 2018.

Када је ријеч о регионалној сарадњи, каже да у извјештају стоји да је Србија конструктивно опредијељена за регионалну сарадњу и да игра важну улогу.

Говорећи о самиту у Софији лидера ЕУ и западног Балкана који је предвиђен за мај, Фабрици је рекао да је то тренутак када ће дијалог прећи на највиши ниво. Поручује да постоји велики број иницијатива у којима Србија има важну улогу.