latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:04 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

У Братунцу промовисан роман "Велики рат"

Српски писац Александар Гаталица на књижевној вечери пред братуначком публиком промовисао је свој роман "Велики рат".

Овим романом постао је и добитник НИН-ове награде.

Велики број Братунчана присуствовало је промоцији романа "Велики рат". У књизи је представљена прича о Првом свјетском рату, исприповиједана из перспективе "малих људи".

"Припадам првој генерацији писаца, која је писала на потпуно чистом терену, без породичних прича, које могу бити врло корисне, и биле су мојим претходницима, али ово је била потпуно једна нова ситуација да се документима напише нешто сасвим другачије", рекао је Александар Гаталица.

Писца, како сам каже, није занимала општа, већ лична, појединачна историја човјека. Рат тако постаје окружење које помаже да се испита и прикаже истинска људска судбина у рату.

"У суштини, у рату учествују живи људи, не учествују ни пушке, али учествују људи, и то је највећа патња рата", наводи Гаталица.

Пратећи судбине преко 70 јунака, Гаталица је убједљиво приказао да рат није ништа друго до слом наде у срећну будућност човјечанства.

"Мислим да роман заиста заслужује сваку пажњу. Било је довољно времена и простора да читаоци у свим библиотекама Српске па и нашег матичног подручја дођу у додир са романом, прочитају га. Могу рећи да је роман заиста сјајан, јако много ликова и историјских чињеница", каже Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке и музејске збирке Зворник.

Братунчани нису крили одушевљење.

Милојка Живановић истиче да јој се промоција романа свидјела, да је писац јако занимљив.

Прије Братунца, књижевно вече са Александром Гаталицом организовано је и у Власеници.