latinica  ћирилица
19/04/2018 |  11:01 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Манастир Липље свједочи о коријенима и насљеђу српског народа

Средњовијековни православни манастир Липље код Теслића од давнина свједочи о коријенима и насљеђу српског народа овог краја.

Сљедеће године навршава се 800 година његовог постојања.

Манастир Липље датира из 1219. године и задужбина је Немањића, каже народно предање. На ово свето мјесто православни вјерници долазе из разних крајева. Посебан је то осјећај, тврде, чим кроче кроз манастирску капију.

"Другачије је него у црквама, ја дођем једном годишње, нешто придарим, донесем, помогнем наш манастир", рекао је Милорад Шућур из Градишке.

Вера Лазаревић из Бањалуке каже да је вјера саставни дио њеног живота.

"Срећа је да имамо овакве светиње, па да можемо доћи и помолити се", истиче Вера.

Бањалучанин Драго Сувајац каже да дође код манастира, помоли се Богу, пале свијеће.

Вјерницима је на располагању конак, а ту су и манастирска капела, народна трпезарија, ладаре, амбари, библиотека, сувенирница. У плану је формирање музеја и ризнице са апартманима. Све то много значи и мјештанима села Горње Липље.

"Манастир има велики утицај на живот мјештана. Они су везани за манастир, они су јако побожни, долазе на молитву и свето причешће. Све то они практикују", казао је игуман Теофан у манастиру Липље. 

Манастир је добио име по трави липици и липама којим обилује овај крај.

Смјештен је на питомој заравни између двије рјечице, Млијечнице и Бистрице, брда Осоја, и окружен планинским масивом Борја, на око 25 километара западно од Теслића.

До њега се долази одвајањем са регионалног пута Добој - Бањалука у мјесту Клупе.