latinica  ћирилица
18/04/2018 |  22:09 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

"Отварање малих предузећа у српским срединама - помоћ за опстанак Срба"

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије апеловао је да привредници из централне Србије учине напор више и нађу начин да заснују мала предузећа у српским срединама и тиме помогну опстанак и останак Срба на Косову И Метохији, јер без тога нема ни опстанка државе Србије на Космету.
Епископ рашко-призренски Теодосије - Фото: СРНА
Епископ рашко-призренски ТеодосијеФото: СРНА

"Наши људи живе у селима, у излованим срединама, нећу рећи енклавама, на острвима окружени Албанцима", рекао је владика Теодосије, који је вечерас у конаку Манастира Грачаница примио привреднике из централне Србије, учеснике овогодишњег привредног сајма у Приштини.

У краћој бесједи, владика Теодосије је нагласио да преостали Срби на Косову и Метохији живе у веома тешким условима, да је уз безбједност, која је пријеко потребна, неопходно створити услове за одржив останак и опстанак, посебно младих, што се може постићи отварањем малих предузећа у српским срединама.

Према његовим ријечима, на тај начин би се зауставила и продаја имовине, коју су данашње генерације наслиједиле од својих предака.

Секретар у Министарству привреде Србије Бранимир Стојановић рекао је да се мора учинити све да се створе услови за опстанак младих на Космету.

"То не можемо учинити без помоћи привредника из централне Србије", рекао је Стојановић.

Према ријечима генералног менаџера београдске Фабрике чарапа и одјеће за дјецу "Пралон" Милана Вукашиновића, привредници су поручили да ће пронаћи начин како да отворе бар неколико малих представништава на Космету и на тај начин помогну опстанак Срба.

Послије пријема код Владике Теодосија и прислуживања свијећа у Манастиру Грачаница, привредници су у Дому Културе у Грачаници посјетили сајам привреде на којем су своје прозводе, углавном вина и ракије, изложили привредници из Ораховца и Велике Хоче.