latinica  ћирилица
18/04/2018 |  21:00 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Арлов: Источно Ново Сарајево ће угостити 50 дјеце са Космета

Општина Источно Ново Сарајево организоваће у јуну седмодневни боравак зе 50 дјеце и четири просвјетна радника из општине Ново Брдо са подручја Косова и Метохије, изјаво је предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Арлов је, након сусрета са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем и директорима основних школа "Вук Караџић" и "Свети Сава", изразио задовољство што ће ова општина први пут учествовати у пројекту "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске", у оквиру кога ће у јуну у Српску доћи 900 дјеце из српских енклава са Космета.

"Циљ овог пројекта је да извучемо дјецу са Косова и Метохије, јер многи од њих никада нису макли из својих средина. То су дјеца која од свог рођења немају ону праву слободу коју имају њихови вршњаци у Републици Српској. Циљ нам је и да повежемо српски народ са Косова и Метохије и Српске, а то је најбоље урадити преко дјеце", рекао је Арлов Срни.

Он је додао да ће централни дочек за дјецу са Косова и Метохије бити организован у Андрићграду, те да ће већ сутра имати састанак са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем са којим ће разговарати о организацији тог дочека и боравку 50 дјеце у тој општини.

Арлов је подсјетио да Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији до краја априла спроводи и акцију помоћи за стотину обољеле дјеце са Косова и Метохије, те да је у функцији и хуманитарни број 1412.

Уз подршку Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе Српске, у сарадњи са Одбором за помоћ Србима са Косова и Метохије, у протеклих шест година Република Српска је посредством програма "Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске" угостила 2.500 ученика и 200 наставника.