latinica  ћирилица
18/04/2018 |  17:48 ⇒ 19/04/2018 | 07:33 | Аутор: РТРС

Забрана новог запошљавања у институцијама БиХ - "мртво слово на папиру"

Мораторијум на запошљавање Савјета министара БиХ из септембра 2015 године, послужио је тадашњем циљу: формално су испуњени услови за наставак аранжмана са ММФ-ом, који је тада био условљен мјерама штедње у вези с бруто платама и накнадама трошкова запослених.

У стварности, мораторијум је мртво слово на папиру. Само од краја септембра 2017. до краја фебруара ове године на платном списку министарстава и других институција нашло се 59 новозапослених. У изборној години питање је и да ли су подобни, или способни?

Армија од 21 хиљаду и 906 запослених примила је фебруарску плату из буџета институција БиХ. Застрашујући број од око 22 хиљаде запослених у прегломазној БиХ администрацији варира, али углавном расте, а ефекти њиховог прегалаштва на живот грађана невидљиви. 

"Посебно је занимљиво што су та запошљавања интензивирана у изборној години. Политичке странке дефинитивно на тај начин желе упослити људе који ће им бити ослонац и на изборима и уопште, ако и не буду на власти, имаће своје људе у институцијама и дирекцијама и тако наставити на одређени начин да владају и имају моћ", истакао је Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива.

Рекордер у гомилању чиновника без премца је Министарство иностраних послова, гдје је пеко конкурса, а и по уговору о дјелу ангажовано више од 150 службеника. Нисмо докучили да ли за сва нова „удомљавања“ постоји сагласност Савјета министара, јер због одсуства шефа службе за информисање одговор из Генералног секретаријата нисмо добили. Одговор је изостао и из Министарства спољне трговине и економских односа, гдје је по наводима медија током мандата Мирка Шаровића запослено 28 службеника.

"То министарство нема успјешно регулисан правилник о систематизацији радних мјеста годинама ревизија на то ставља проблем. У Таквој консталацији снага, кад немате рјешен добро правилник о систематизацији, ви примате велики број запослених по уговору о дјелу. Значи људи да се мало поткрјепе, али ће сигурно попунити сва радна мјеста гдје му се учини да може да запосли неког из СЗП", истакла је посланик СНСД у Представничком дому БиХ Душанка Мајкић.

До података о броју и потребама за ангажовање нових службеника у министарствима и агенцијама тешко је доћи и посланицима. СДП-ов посланик Саша Магазиновић констатује да на своје посланичко потање одговор чека недопустиво дуго.

"Не могу тачно рећи колико је прошло времена од када је питање постављено, али могу више него прецизно рећи да је значајан број институција још увијек из њима знаних разлога не доставља одговоре. Има институција и министарстава које несхватљиво много користе уговоре о дјелу", навео је посланик СДП БиХ у Представничком дому БиХ Саша Магазиновић.

А ко на овај или онај начин једном дође на државне јасле, похвата везе и познанства тешко да ће се лако скинути с плећа пореских обвезника. Стога армија државних чиновника расте, а мораторијум на запошљавање остаје мртво слово на папиру.