latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:42 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Иванцов: Не може се десити сукоб у БиХ

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов оцијенио је да се сукоб у БиХ не може десити, наводећи да је Дејтонски споразум функционалан у смислу одржавања мира.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

- Питање сукоба у БиХ је заустављено 1995. Дејтонским мировним споразумом. Створен је систем вриједности у БиХ који осигурава да се овај сукоб не може поново десити. Дејтонски споразум можда није савршен, али дјелује и одржава мир већ 22 године - истакао је Иванцов.

Он је навео да све државе и организације имају право да граде односе с БиХ, те да све зависи од тога шта је сврха тих интереса.

- Русија као и било која друга држава има своје интересе, а наш интерес је развој стабилних добрих односа, у култури, економији. Ми не користимо тај утицај да остваримо неке злонамјерне циљеве - рекао је Иванцов за Н1.

Говорећи о организацији Ноћни вукови и њиховој посјети БиХ, руски амбасадор је подсјетио да су они бајкери, те да понекад бајкери имају и лошу репутацију, али да то није из Русије већ с друге стране Атлантика.

- Ако група козачких плесача дође у БиХ и неко их опише као полувојну организацију, то је смијешно. Исто се односи на Ноћне вукове. Бајкерске организације постоје свугдје и немају проблема с полицијским организацијама. Није било никаквог скривеног плана - нагласио је он.

Коментаришући војну интервенцији САД, Велике Британије и Француске на Сирију, Иванцов је рекао да је бомбардовање независне државе чин агресије.

- Вјерујем да то није питање да ли смо изненађени или не, више је то начин како је дошло до развоја ситуација. Нажалост до овога је дошло да су Америка, Француска и Британија употријебиле силу, није истина да се користило хемијско оружје. Бомбардовање независне државе је чин агресије. Како се може чути и доказати, хемијско оружје није се користило. Јуче смо чули извјештај, један амерички медиј је посјетио Думу, били су у болници, ниједна особа им није рекла да су имали доказе о употреби хемијског оружја - нагласио је Иванцов.

Руски амбасадор је констатовао да сличне акције у прошлости нису донијеле добар резултат.

- Било је све инсценирано, нажалост је до тога дошло. Ако се само сјетите, то је био модел Ирака, Либије и бивше Југославије. Ниједан од тих чинова није ријешио проблем, супротно, само су погоршали ситуацију. Очито наши амерички партнери желе нешто доказати, али чини ми се да то баш и није неки случај. Не желим и сумњам да било ко жели ескалацију сукоба, али ово стварно говори о неким ограничењима на обје стране - додао је Иванцов.

Он је нагласио да сила није пут напријед.

- Ми се не ослањамо на силу код рјешавања питања, али нажалост у ситуацију попут ове, ствари могу измаћи контроле, а то је највећа опасност - навео је амбасадор Иванцов, нагласивши да сумња да је свијет близу неких великих непријатељства.