latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:40 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Зашто Савјет министара није уплатио обећана средства Сребреници?

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац упитао је данас предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића када ће Савјет министара општини Сребреница дозначити два милиона КМ која је обећао још 2015. године на Инвестиционо-развојној конференцији одржаној у Сребреници.
Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа КошарацФото: СРНА

- С обзиром на чињеницу да су представници влада Србије, Републике Српске и Федерације БиХ испунили обећања дата на Инвестиционо-развојној конференцији и уложили средства у ову општину, питам господина Звиздића зашто Савјет министара није испунио обећање и када ће општини Сребреница дозначити два милиона КМ - упитао је Кошарац у оквиру тачке посланичка питања на сједници Представничког дома.

Он је истакао да су представници Савјета министара у више наврата током сусрета са представницима општине Сребреница потврдили да ће обећана средства бити дозначена, што до данас није учињено.

- Представници општине Сребреница прошле године су кабинету господина Звиздића доставили усаглашене пројекте и елаборате који се односе на инфраструктуру, те санацију и изградњу путева на подручју општине Сребреница, као и за изградњу фасада на стамбеним објектима и производним халама за потребе отварања радних мјеста - рекао је Кошарац.

Он је навео да је руководство општине Сребреница доставило рекапилутацију око 28 важних пројеката за ту општину.

- Мислим да су се и током буџетирања за 2018. на вријеме се обраћали Савјету министара како би потребна средства могла да буду планирана у буџету за ову годину - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, у децембру прошле и јануару ове године из кабинета начелника општине Сребреница упућене су ургенције кабинетима Звиздића и његовог замјеника Мирка Шаровића, на које није било одговора.

Шаровић је у одговору на Кошарчево питање истакао да Савјет министара намјерава да се у будућности изјасни о овом питању, а у ком ће то износу бити одлуку ће донијети Савјет министара.

- У Савјету министара није задокументована одлука или акт о два милиона КМ, али је тачно да је делегација Савјета министара учествовала на донаторској конференцији и ова институција се изјаснила да жели да подржи обнову ове важне општине у Републици Српској - рекао је Шаровић.

Он је навео да је у посљедњих годину дана најмање два пута разговарао са начелником општине Сребреница и имао безброј телефонских комуникација о овом питању.

- У контакту са општином Сребреница инсистирао сам да доставе листу пројеката или пар пројеката који би били заједнички с обзиром на специфичну ситуацију и осјетљивост у тој општини. Неопходно је да се локална заједница опредијели који је то пројекат и та листа је достављена Звиздићу - нагласио је Шаровић.

У Сарајеву је у току сједница Представничког дом Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требало да разматрају извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, чији је предлагач посланик СДА Амир Фазлић.