latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:19 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Гојковић-Јандроковић: Парламентарном сарадњом до бољих односа двије државе

Предсједници Скупштине Србије Маја Гојковић и Хрватског сабора Гордан Јандроковић оцијенили су данас у Београду да ће сарадња два парламента допринијети и бољим односима двије државе.
Маја Гојковић и Гордан Јандроковић - Фото: СРНА
Маја Гојковић и Гордан ЈандроковићФото: СРНА

Јандроковић, први предсједник хрватског парламента који је у званичној посјети колегама у Београду, навео је да су разговори са Гојковићевом важни за развој билатералних односа, те нагласио да Хрватска подржава проширење ЕУ и да сматра да све државе југисточне Европе треба да постану чланице ЕУ.

Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са Гојковићевом, рекао и да отворена питања из прошлости треба рјешавати разговорима и размјеном мишљења, и о питањима о којима се двије државе не слажу.

"Свесни смо да имамо отворених питања из прошлости, и да бисмо их рјешавали треба да разговарамо. Живимо у сложеним околностима, пуним међународних изазова, и важно је да разговарамо", нагласио је Јандроковић.

Он је истакао да посјета делегације Хрватског сабора Београду представља наставак политичког дијалога који је у фебруару започео посјетом предсједника Србије Александра Вучића Хрватској.

Гојковићева је рекла да је посјета предсједника Хрватског сабора српском парламенту историјска и да представња важан сигнал за даљу сарадњу.

"Посета отвара нова врата за сарадњу два парламента и желимо да тиме унапредимо односе и на другим нивоима власти", нагласила је Гојковићева и изразила задовљство што је Јандроковић прихватио њен позив да посјети Београд.

Гојковићева и Јандроковић су навели да су разговарали о побољшању положаја српске националне мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији.

Тема разговора биле су и посјете чланова парламентарних одбора и делегација, као и европске интеграције.