latinica  ћирилица
18/04/2018 |  11:18 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Москви потврђено - за сада без нових санкција

САД су обавијестиле Русију преко њене Амбасаде у Вашингтону да за сада неће уводити нове санкције против Москве, рекао је за ТАСС извор из руског Министарства спољних послова.

"Могу да потврдим да су САД обавијестиле Амбасаду Русије да неко вријеме неће бити нових санкција", рекао је извор.

Амбасадор САД при УН Ники Хејли рекла је раније телевизији Си-Би-Ес да су спремне нове санкције против Русије због њене подршке властима Сирије и најавила њихово увођење за понедјељак, 16. априла.

Трампов савјетник: Хејли истрчала пред руду са санкцијама

Главни економски савјетник предсједника САД Лери Кудлоу изјавио је да је Ники Хејли "истрчала пред руду" када је најавила увођење нових санкција Русији, као и да у том  моменту није била упозната са планом америчке администрације о њиховом одгађању.

Кудлоу, који је директор Националног економског савета, рекао је тада новинарима на Флориди, да је могуће да око тог питања "постоји извјесна конфузија".

Наиме, Хејли је у недјељу рекла да ће амерички министар финансија Стивен Мнучин, већ у понедјељак, објавити санкције Русији због континуиране подршке сиријском предсједнику Башару ал Асаду.

Међутим, понедјељак је дошао и прошао без објаве санкција, наводи АП. А Бијела кућа се, како се додаје, труди да објасни изјаву Ники Хејли.

Вашингтон пост је јуче први јавио да је Трамп обуставио план о додатним економским санкцијама Русији.

Неименовани званичник администрације САД рекао је да је Трамп забринут да би наметање додатних санкција одмах након удара на снаге Асада, кога Русија подржава, омело његове напоре да са руским предсједником Владимиром Путином постигне договоре о борби против исламског екстремизма, безбједности на интернету и другим питањима.