latinica  ћирилица
17/04/2018 |  19:56 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Додик: Злочине над дјецом никада не заборавити (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је на Академији "Свако дијете - небо на земљи" - централном догађају манифестације "Дани сјећања", да се мора његовати сјећање на страдање дјеце на овим просторима, прије свега из српског народа, како би се показало да је прошли вијек у континуитету био вијек страдања српског народа и у оквиру тога великог броја дјеце.

 

 

Додик је рекао је да је недавно била обиљежена годишњица страдања у Градини и додао да је ту постојао логор који је искључиво био формиран за српску дјецу. Истакао је да злочине над дјецом не треба никада заборавити.

"Тамо је страдало 20.000 дјеце. Први логор за дјецу постојао је још 1915. године у Добоју у којој је страдало 474 дјеце само зато што су припадали православном српском народу. Страдање и масовно убијање дјеце можемо у континуитету да пратимо све до Крагујевца, када је страдало 600 дјеце ђака. У Љубињу је 1941. године формиран логор за мајке са новорођеном дјецом у којем је страдало 12 беба", истакао је Додик.

Додик се осврнуо и на страдање 12 беба које су умрле због недостатка кисеоника у Бањалуци. 

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Додик је подсјетио и на изјаву блаженопочившег патријарха српског Павла да "када погине једно дијете - погине читав свијет", нагласивши да то најбоље говори о томе колико је страдање дјеце осјетљиво за сваког и без обзира гдје је дјете страдало, јер с тим страдају и све људске и цивилизацијске вриједности.

Предсједник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је ова Академија порука да се кроз инстуитуционално креирање догађаја мора оставити истина шта се догађало у нашој прошлости.

Он је на академији "Свако дијете - небо на земљи" - централном догађају манифестације "Дани сјећања", посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, рекао да се Центар прошле године када је први пут организовао "Дане сјећања", као својеврсни помен на српске жртве у 20. вијеку, водио премисом да онај ко контролише прошлост, контролише садашњост и пројектује будућност генерацијама које долазе.

Милорад Којић

"У кошмару рата почињени су бројни злочини, неки су потупуно заборављени па и они злочини над дјецом. На најстрашније начине починјени су злочини над дјецом, о свима њима вечерас желимо да говоримо", додао је Којић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је вечерас да је значајно да се организују манифестације као што су то "Дани сјећања", јер је евидентно да су у ратовима највеће жртве цивили, а међу њима жене и дјеца.

"Јако је важно да се, посебно вечерас, подсјетимо свих тих страдања, да их не заборавимо и да урадимо све што можемо да више дјеца, цивили и остали не страдају у овој земљи", рекао је Иванић новинарима пред почетак меморијалне академије под називом "Свако дијете - небо на земљи", организоване у оквиру манифестације "Дани сјећања" која је ове године посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Академија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је вечерас да је много српске дјеце страдало у протеклом вијеку и да је тиме "страдала наша будућност".

Савановић је истакао да је за вријеме Независне Државе Хрватске страдало више од 20.000 српске дјеце у усташким логорима, а у овом рату 447, да нису познате тачне информације колико је страдало дјеце у Првом свјетском рату.

Медијски покровитељ Дана сјећањаје Радио-телевизија Републике Српске

Академији у Културном центру Бански двор, осим предсједника Републике Српске Милорада Додика који је покровитељ манифестације, присуствовали су и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри Влади, народни посланици, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Скупу су присуствовали и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, председник Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне, представници невладиних организација, потомци жртава, те бројне друге угледне личности.

Манифестацију, која ће трајати до 19. априла организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Поред меморијалне академије у Бањалуци, на Мраковици је одржан час историје за средњошколце из Градишке и Приједора.