latinica  ћирилица
17/04/2018 |  19:40 ⇒ 18/04/2018 | 09:33 | Аутор: novosti.rs

Инјекције најбрже заустављају мигрену

Какве су могућности лијечења једне од најтежих врста главобоља.

Насљедна и додатно погоршана утицајима средине, мигрена се котира веома високо међу болестима које радно онеспособљавају становништво. Иако је у периоду између два напада особа потпуно здрава, изненадни бол може да се појави било када и да траје од четири до 72 сата. Чак 17 одсто људи живи са овом болешћу, али се адекватном терапијом коју прописује неуролог, болест у великој мјери може контролисати.

Јака главобоља у половини главе, пулсирајући бол који се погоршава током физичког рада, удружен са мучнином, повраћањем, преосјетљивошћу на свјетлост и звуке, најчешћи су симптоми. Због тога, људима који пате од мигрене прија да леже у мраку и тишини, без физичких покрета. Разни фактори могу бити провоцирајући, попут менструације, стреса, промјене климе и временских прилика.

- Мозак особе која има мигрену је другачији од мозга особе која је нема. Пацијенти са мигреном имају снижени праг надражаја, тако да разне ствари из спољашње и унутрашње средине могу да подстакну нови напад - каже докторка Јасна Зидверц Трајковић, неуролог из Центра за главобоље, Клинике за неурологију Клиничког центра Србије.

Постоје лијекови чији је циљ да подигну праг надражљивости, који је иначе снижен код људи са мигреном. Ти лијекови припадају разним класама и бирају се према профилу пацијента. Због тога што за вријеме мигрене желудац не функционише добро и пацијент осјећа мучнине, таблете и лијекови који се уносе орално су најмање ефикасни.

- Прашкови који се растварају, назални спрејеви и ректолете, све може да буде ефикасно. Само је потребно да се заобиђе желудац. Постоје и ињекције које пацијент даје сам себи, али су скупе и не може свако да их приушти.

Ипак, чињеница да од мигрене три пута чешће болују жене, показала је да су хормони који омогућавају менструацију чест узрок бола.

- Најмање 70 одсто жена тврди да су њихове мигрене повезане са менструацијом. То је због тога што хормони дјелују на рецепторе у мозгу и активирају мигрену код осјетљивих жена. Међутим, ово не значи да ће хормонска терапија ријешити проблем. Заправо, ниво хормона је добар, али одговор рецептора код сензитивних људи је другачији - каже докторка Јасна Зидверц Трајковић. - Постоје лијекови који се користе неколико дана прије него што је планирана менструација, да би се напад ублажио.

У развијеним земљама, као први избор препоручују се нестерилни, антиинфламаторни лијекови и триптани. Код хроничне мигрене која се јавља чешће од два пута мјесечно користи се ботулински токсин, нама познатији као ботокс. У овом случају, њиме се не паралишу мишићи, већ грануле које носе супстанце за бол на разним тачкама. Такође, постоји терапија која подразумијева антитијела на један медијатор, који се ослобађа у мигрени. Прима се интравенском инфузијом и смањује учесталост мигрена током сљедећих мјесец дана.

БОЛ ПРЕД ОЛУЈУ

На питање колико временски услови утичу на нападе мигрене, докторка Јасна Зидверц Трајковић одговара да је најбољи примјер за то истраживање урађено у Сједињеним Америчким Државама.

- Истраживачи у Арканзасу упоредили су метеоролошке услове са дневницима пацијената који су пажљиво биљежили своје дане са мигреном у мјесецу. Показало се да се напади јављају 48 сати прије сваке олује и то је било толико коезистентно, да је било приједлога да пацијенти постану дио метеоролошке службе.