latinica  ћирилица
17/04/2018 |  18:55 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Пропао је још један покушај усвајања измјена Изборног закона

Пропао је још један покушај да, након бх. посланика и делегати Дома народа, усвоје измјене Изборног закона којим је планирано увођење савремене технологије – скенера, видео надзора и оптичких читача за октобарске опште изборе. Умјесто Измјена закона, делегати су усвојили закључке. Од Савјета министара, Агенције за јавне набавке, Агенције за заштиту личних података и Централне изборне комисије траже мишљење о могућностима набавке и примјене ових технолошких иновација у октобру.

Са закашњењем од најмање шест мјесеци, колико БиХ тресе изборна “скенер-грозница” затражено је мишљење релевантних бх институција којих се технолошке иновације и тичу. Савјет министара, односно министарство финансија требало би да открије изворе новца вриједног 13 милиона марака, или 130 милиона јер прецизна калкулација за набавку технологије још није утврђена.

Централна изборна комисија, коју нико ништа није ни питао, а која је задужена за примјену свих иновација, умјесто досадашњег “гунђања”, требало би јавно да саопшти да ли је примјена технологије могућа, с обзиром да је преостало нешто више од шест мјесеци до избора.

Агенција за јавне набавке треба да се изјасни, како ће скенере, оптичке читаче и видео камере да набави за шест мјесеци ако је оптимално вријеме за сличне набавке – укључујући и рокове за жалбе којих никада не мањка - двије године. И Агенција за заштиту личних података, која је јавно већ дигла свој глас против, потанко ће образложити зашто је предложени закон - “незаконит”.

-Разматрати уопште овај закон без мишљења релевантних институција, заиста је, у најмању руку, неозбиљно - изјавио је замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак.

Или је то преозбиљна манипулација предлагача!? Јер спорни “незаконити” закон креиран је у другој половини прошле године. Предлагачи су, како позитивна пракса и налаже, затражили мишљење управо Агенције за заштиту личних података. И добили – али негативно! Спорни приједлог је склоњен у ладице, а онда пред посланицима “васкрсао” почетком марта. И као такав за један дан усвојен по хитној процедури у оба читања. Исти поступак овај пут “спријечио је цијели Клуб хрватских делегата и располућени српских.

-Чак и под претпоставком да се овај закон усвоји, морале би се претходно поништити одредбе неколико закона који су у заштити биометријских података - каже посланик СНСД-а Средоје Новић.

На другој страни су предлагачи и симпатизери спорних измјена – Клуб Бошњачких делегата, СДС-ов Дарко Бабаљ и Огњен Тадић из Народне странке. Кажу, наставак саге о скенерима, само је куповина времена која треба да доведе до тога да, уколико би закон прошао, да се не може примијенити у пракси.

Прозване бх. институције делегатима треба да доставе у року од седам дана. Рок је 26. април до када би Дом народа поново требало да засједа и да се делегати изјасне и о мишљењу агенција и о предложеним измјенама закона!

Тек, нити једна држава Европске уније у чију се добру праксу предлагачи заклињу, није “осавременила” изборни процес онако како то БиХ сада жели. Осам их јесте покушало – али су све у потпуности или у великој мјери такву праксу брзо напустиле и бираче вратиле на обичну оловку и папир!