latinica  ћирилица
17/04/2018 |  18:48 ⇒ 18/04/2018 | 08:31 | Аутор: РТРС

ЕК објавила Пакет проширења на Западни Балкан - БиХ се нигдје не спомиње

Европска комисија објавила је данас Пакет проширења у којем се процјењује стање у земљама које настоје да се придруже ЕУ. Дата је препорука Европском савјету за почетак преговора са Албанијом и Македонијом, док је БиХ поменута тек једном током прес конференције комесара Федерике Могерини и Јоханеса Хана.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк био је конкретнији, истакавши да је потребно измијенити изборно законодавство. Пренио је забринутост Брисела због, како је рекао, политичких притисака на јавне РТВ сервисе у БиХ.

Европски комесари Могерини и Хан саопштили су добре вијести за Албанију и Македонију. Почињу преговоре са ЕУ и прикључују се Србији и Црној Гори на европском путу.

"Наша посвећеност је јасна. Регион је спровео реформе и модернизовао привреду. Од шест кандидата, Црна Гора и Србија су напредовале у преговорима. Данас Комисија препоручује да се отворе преговори с Албанијом и Македонијом", изјавила је Федерика Могерини.

БиХ уз самопроглашено Косово очигледно каска за комшијама, те прича бх. политичара о скором добијању кандидатског статуса постаје бесмислена.

"Мислим да је ово добар дан за Западни Балкан и да можемо видјети да смо одлучни у политици проширења. То је политика која се не завршава. Циљ је да се извезе стабилност, а не нестабилност. Извјештај о напретку је годишња провјера стања", истакао је Јоханес Хан.

У Извјештају за БиХ за 2018-ту инсистира се на хитним измјенама изборног закона, како би се ријешило питање Дома народа Федерације, тражи се спровођење одлуке УС БиХ из 2010-те за Мостар и констатује се да и даље није спроведена одлука Европског суда у случају Сејдић и Финци.

"Недопустиви су притисци на ЦИК, слобода изражавања је на ниском нивоу, нема реформе јавне управе. Такође изражавамо забринутост због расправа о измјенама Закона о кривичном поступку, потребно га је усвојити као услов борбе против корупције", наглашава Вигемарк.

Пакет проширења је као систематски преглед за земље Западног Балкана, укључујући самопроглашено Косово, те Турску.

Тако се у документу наводи да Србија и Приштина морају постићи правно обавезујући договор, док је Турска похваљена због прихватања 3,5 милиона избјеглица, али је констатовано да се све више удаљава од ЕУ.