latinica  ћирилица
17/04/2018 |  18:43 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Макрон: Нема проширења без реформи унутар ЕУ

У говору о будућности ЕУ у Европском парламенту, француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да се залаже за перспективу интеграције балканских земаља у ЕУ, али да ЕУ мора прије тога да реформише сопствени начин функционисања.

"Подржавам вољу да интегришемо Западни Балкан у ЕУ. У супротном очигледан је геополитички ризик да се Западни Балкан окрене ка Турској или ка Русији, или да се уруши у сопственим подјелама", изјавио је Макрон у Стразбуру у размјени мишљења са европским посланицима и предсједником Европске комисије, јавља РТС.

Зато је, навео је Макрон, кључно дати перспективу интеграције Балкана у европски пројекат.

"Међутим, заступаћу проширење ЕУ на Балкан тек када продубимо и реформишемо интеграцију унутар саме Европе", рекао је Макрон и нагласио да Европа која већ тешко функционише са 28 чланица не може тек тако да сутра пређе на 30 или 32 чланице, а да остане при истим правилима.

"То једноставно није тачно и зато ова два циља – реформа ЕУ и интеграција Балкана, треба да иду заједно", рекао је Макрон посланицима и додао да жели да земље Западног Балкана остану "усидрене" на европском пројекту.

Француски предсједник је то изјавио након што је у Европском парламенту у Стразбуру предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио да ЕУ мора да се отвори за земље Западног Балкана.

Јункер је рекао да ако се Европа не отвори за земље у овом  "сложеном и трагичном" региону, рзикује повратак на ратове и сукобе из деведесетих година".

Предсједник Француске је раније позвао Европљане да бране свој модел либералне демократије, у вријеме када се суочавају с успоном аутократских режима широм свијета и "нелибералних демократија" унутар Европске уније.

Извор: РТС, Танјуг