latinica  ћирилица
17/04/2018 |  17:30 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Одговор Уређивачог колегијума ИП РТРС СДС- у

Уређивачки колегијум Информативног програма Радио-телевизије Републике Српске је више пута упозорио СДС да се својим политичким ставовима директно мијеша у уређивачку политику јавног сервиса.
РТРС - Фото: РТРС
РТРСФото: РТРС

Позивамо СДС да не злоупотребљава трагедију породице Драгичевић.

Уређивачки колегијум Информативног програма Радио-телевизије Републике Српске поручује СДС-у да у случајевима гдје су истражне радње у току, професионалност извјештавања подразумијева објављивање чињеница саопштених од институција за провођење закона, у конкретном случају надлежног тужилаштва.

Данашње саопштење СДС-а преносимо у цијелости:

Српска демократска странка тражи од руководства Радио-телевизије Републике Српске да каже зашто готово три недјеље бојкотује свакодневна мирна окупљања грађана на бањалучком Тргу Крајине под називом "Правда за Давида".

Грађани Бање Луке од 26. марта свако вече у 18 часова долазе на Трг Крајине и траже од надлежних установа да саопште како је и на који начин умро Давид Драгичевић чије је тијело пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Ипак, Радио-телевизија Републике Српске игнорише ова окупљања и на тај начин показује уредничку пристрасност.

Српска демократска странка подсјећа да многобројне телевизијске куће и портали извјештавају јавност о овим окупљањима, али не и новинари јавног сервиса Републике Српске. Зашто? Да ли они на тај начин поручују да за њих не постоје ни Давид Драгичевић ни грађани који свакодневно траже правду? Зашто јавни сервис не жели да извјештава о догађају који сваки дан у Бањауци окупља неколико стотина грађана?

Позивамо директора Радио-телевизије Републике Српске и уредника информативног програма да одговоре на ова питања и да се понашају професионално и у складу са својим обавезама. Очекујемо да РТРС буде присутан на Тргу Крајине.

Радио-телевизија Републике Српске једна је од најважнијих институција Републике Српске, али уредници и новинари ове куће показује пристрасност у извјештавању и доводе у сумњу све оне који плаћају претплату да се од њих нешто крије. Људски живот је неприкосновена категорија, а Милиновић треба да каже да ли се тим уставним начелом воде и запослени на јавном сервису.