latinica  ћирилица
17/04/2018 |  17:18 | Аутор: РТРС

Москва: Запад да се не мијеша у рад "ОПЦВ"

Москва позива западне земље да се престану мијешати у рад Организације за забрану хемијског оружја у Сирији, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Инспектори ОЗХО у Сирији - Фото: AFP
Инспектори ОЗХО у СиријиФото: AFP

Она је оптужбе Министарства спољних послова Француске за мијешање у рад ОПЦВ, које су усмјерене ка Русији и Сирији, назвала "изненађујућим" и позвала "земље које су извршиле противзаконити напад на Сирију да престану са манипулисањем јавним мњењем и мијешањем у рад међународних организација".

"Као прво, Русија је позвала ОПЦВ да изврши инспекцију, а као друго, с обзиром на то да није организатор мисије, руска страна је понудила сву могућу помоћ мисији", рекла је Захарова.

Портпарол руског Министарства је додала да су инспектори ОПЦВ стигли у сиријски град Дума у којем је, наводно, извршен напад хемијским оружјем, пренио је ТАСС.

Захарова је напоменула да је инспекторима ОПЦВ дуго требало да стигну у Думу, јер се милитанти и даље налазе у сиријском граду, као и због тога што су УН захтијевале додатне безбједносне гаранције.

Агенција "Сана" је раније данас пренијела да су стручњаци ОПЦВ стигли у Думу и да су смјеста започели истрагу о нападу хемијским оружјем, који се, према наводима неколико невладиних организација, укључујући "Бијеле шљемове", догодио 7. априла.

Руско Министарство одбране је "Бијеле шљемове" оцијенило као непоуздан извор информација.

Извор: СРНА