latinica  ћирилица
17/04/2018 |  16:32 ⇒ 18/04/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Оптуженик за ратне злочине из БиХ слободно путује Европом и тргује експлозивом!

Генерални конзулат БиХ у Милану добио је званичну информацију о хапшењу једног држављанина БиХ због проналаска експлозивних материјала у возилу којим је управљао. Ријеч је о Агану Рамићу, који је у притвору након што је ухапшен у тунелу Мон Блан на италијанској граници.

Лоше вијести брзо путују. Званична, о хапшењу Агана Рамића због 2,4 килограма експлозива пронађеног у возилу, путовала је четири дана до бх. институција. И то, након што је, попут заплијењеног ТНТ-а, одјекнула у бројним италијанским медијима. Јутрос је стигла на адресу Конзулата БиХ у Милану, затим је прослијеђена у Амбасаду у Риму, па у МИП.

-За сада нико од држављана БиХ, нити чланова њихових породица није затражио помоћ ни конзуларну заштиту од наших представника у Амбасади БиХ у Риму или Генералном конзулату у Милану. МИП и ДКП БиХ у Италији наставићe да прате ситуацију да би пружили предвиђену конзуларну заштиту ако се укаже потреба, а јавност ће бити благовремено обавијештена - стоји у сапштењу Конзулата.

А јавност у Италији до детаља је обавијештена о Рамићевој путањи – од Француске, преко Италије до тунела у којем је ухапшен. Намећу дилему – да ли је експлозив требало да буде достављен у БиХ или у Хрватску. Рамић се од оптужби брани оптужбама – тврдећи да су му бх. криминалци све подметнули. У сваком случају, суочава се са затворском казном од три до 12 година.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да имају комуникацију са надлежним службама у Француској и Италији и да зеједно раде на одређивању неких оперативних послова. Али, не би могао, како каже, да говори конкретно у оперативном смислу шта то све подразумијева.

За стручњаке за безбједност, Рамићево хапшење доказ је да у БиХ не постоји јединствена политичка воља за борбу против тероризма.

-Мислим да ће и ова акција у Италији бити повод да са стране, из неких развијених земаља дође интервенција, па ће се БиХ озбиљније позабавити стварним безбједносним проблемима, одређеним групама и параџематима - каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Осим правосуђу у Италији, Аган Рамић познат је и правосуђу у БиХ. Оптужен је за злочине над српским цивилима у Коњицу деведесетих. Пред Судом БиХ негирао је кривицу и сада на слободи чека суђење. Уз само једну мјеру забране - састајања са оптуженима и са свједоцима у предмету Тужилаштва, укључујући и приближавање на удаљености мањој од 100 метара.

Рјешењем Суда БиХ из марта ове године, наведена мјера забране према оптуженом Агану Рамићу је продужена, док за тим постоји потреба, а контрола оправданости обављаће се свака два мјесеца.

Стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића не чуди што Рамић слободно може да излази и улази у БиХ.

-Ако је Нусрет Имамовић могао да добије два биометријска пасоша од БиХ и ако је за њим расписана плава објава без фотографије, иако га Комитет УН и Савјет безбједности константно ставља на консолидовану листу свјетских терориста, као што је то учинио и прије два дана, наравно да и ти људи могу да буду тако третирани - каже Галијашевић.

Он тврди да ти исти људи имају подршку некога у Сарајеву ко мисли да је држава. Тај неко је, сматра, идентификован са страначким и одређеним радикалним екстремним вјерским интересима.