latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:43 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Не чуде Изетбеговићеве изјаве, него изостанак међународне реакције

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић истакао је да најновије ратнохушкачке изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића нису никаква нова политика, већ наставак оне коју је његов отац Алија Изетбеговић зацртао у "Исламској декларацији" и коју је настојао да реализује у протеклом рату.
Предраг Ћеранић (фото:anfor.org) -
Предраг Ћеранић (фото:anfor.org)

"Оно што зачуђује јесте изостанак реакције међународне заједнице, ОХР и појединих амбасада које се увијек огласе о неким баналним примјерима из Републике Српске", рекао је Ћеранић новинарима у Бањалуци.

Реагујући на Изетбеговићеве пријетње ратом, Ћеранић је нагласио да они који су указивали да је куповина 2.500 пушака за Министарство унутрашњих послова /МУП/ илегална и да Република Српска формира паравојне формације, сада ћуте на очито звецкање оружјем Бакира Изетбеговића.

"Није проблем у Изетбеговићу, него у томе што ћуте они који се увијек огласе када успију пронаћи неки повод да дисциплинују Републику Српску и носиоце функција у Републици Српској неправилно оптуже", објаснио је Ћеранић.

Он је додао да се ради по устаљеном плану - вјештачки се произведе догађај, који форсира "домаћа кухиња путем одређених медија", након чега то британски медији преносе и ствара се утисак да је Република Српска "црна рупа", лоше мјесто и оно што треба поправити у БиХ.

"На исти начин је и предсједник Републике Српске доспио на америчку црну листу као рушилац Дејтонског споразума, иако се он и даље највише залаже за Дејтон, док се с друге стране изјаве Изетбеговића игноришу", истакао је Ћеранић.

Коментаришући хапшење држављана БиХ Агана Рамића у Италији, којем је у аутомобилу пронађен експлозив ТНТ, а којег Тужилаштво БиХ терети за злочине над Србима у Коњицу 1992. године, Ћеранић је нагласио да је то доказ да у БиХ не постоји јединствена политичка воља за борбу против тероризма, него да је она чисто декларативна.

"Од многих гурућих проблема се окреће глава, мало се говори о броју повратника из Сирије, о томе шта су они тамо радили и тек недавно је један портал објавио списак погинулих што је много већи број од оног који нам је Министарство безбједности БиХ представило", истакао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, када би се направила анализа великих терористичких аката у Европи, било би јасно да увијек постоји нека нит која их веже са БиХ.

"Тим проблемима се треба суштински бавити ради безбједности свих у БиХ. Ова акција у Италији ће бити повод да се БиХ позабави стварним безбједносноним проблемима, параџематима и слично", истакао је Ћеранић.