latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:24 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Могуће поскупљење поврћа из пластеника

Према тврдњама агроекономиста, поврће из пластеника могло би да поскупи. Због неповољних временских услова, касни рана производња поврћа у пластеницима који се не грију. Недостатак сунца продужио је вегетацију, па ће берба поврћа каснити 10-15 дана.

Расад је посијан раније, али ниске температуре током марта и недостатка сунца, одразили су се негативно на биљке и онемогућили припрему земљишта у пластеницима.

Садња је каснила десетак дана, па ће и први род, који доноси највећу зараду.

Код појединих се расад осушио па су га пресијавали, а код других прерастао, јер је цијели март био кишовит и хладан.

У Прехрамбеној индустрији ''Сава'' успјели су да сачувају 200.000 садница контејнерског расада три сорте паприке које ће бити засађене на вријеме на отвореном.

Пластеничка производња ће, међутим, каснити. Загријавањем пластеника обезбиједили су потребну температуру, али нису могли да надокнаде недостатак сунчевих зрака биљкама.

Расад сомборке љуте развио се неуједначено, па ће бити тешко сачувати принос, а било је планирано да се убере и преради 30 дана прије паприке са отвореног.

Кашњење у вегетацији одразиће се на тржишту.

Они који су загријавали пластенике имали су повећане трошкове, али већ убиру род који им због мале понуде на тржишту доноси зараду.