latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:11 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Представљена књига Предрага Ћеранића "Коме то сметају `мали Руси`?"

У Бањалуци је представљена књига "Коме то сметају `мали Руси`?" аутора Предрага Ћеранића, декана Факултета безбједносних наука у Бањалуци, која говори о геополитичким тежњама западних сила код којих се синтагма "мали Руси" увријежила као назив за Србе.
Ћеранић - промоција књиге - Фото: СРНА
Ћеранић - промоција књигеФото: СРНА

Ћеранић је истакао да западне силе упорно указују на везе Срба са Русијом у геополитичком и суштинском смислу, наглашавајући да су те везе дубоке, искрене, вјековне, не само у погледу вјере и поријекла, већ и ситуације у којој се и данас налазе Срби и Руси.

"`Мали Руси` сметају свјетској финансијској елити оличеној у банкарском картелу и великим корпорацијама које су толико моћне да утичу на своје владе до те мјере да могу проузроковати нове ратове тамо гдје постоји њихов интерес", рекао је Ћеранић новинарима прије промоције.

Према његовим ријечима, циљ те елите је да влада свијетом, свјетским ресусрима, при чему је Русија главна мета након Блиског истока.

"Међутим, на Балкану су препрека непокорни Срби које треба потчинити и учинити небитним фактором у политичком и војном смислу како би поход на Русију могао да буде настављен", нагласио је Ћеранић.

Он је навео да ова књига представља хронологију његових виђења актуелних политичких ситуација од 2014. до 2018. године, истичући да та виђења нису изгубила на актуелности.

"Она су подијењена у два дијела, од којих је први шири геополитички контекст, а други о нашим унутрашњим проблемима, неспоразумима, инсајдерима великих геополитичких играча", каже Ћеранић.

Он је истакао да Србе данас настоје потчинити разним методама, при чему су медији врло важан алат у рушењу неподобних влада, како би српско биће постало потпуно безначајно.

Ћеранић је навео да су Срби лоцирани као "мали Руси", који су непокорни и којима треба сломити кичму да би се поход на Русију наставио, те нагласио да је основни излаз из те ситуације у саборности, односно у тијесној вези Бањалуке са Београдом.

"Поменута финансијска свјетска елита жели да на другим мјестима у свијету учини оно што се дешава у Либији, о чему се врло мало извјештава, а гдје британске специјалне јединице чувају нафтна постројења и експлоатишу нафту. Послије Либије је требало исти модел примијенити у Сирији, Ирану, затим Русији, да би на крају остала Кина", објаснио је Ћеранић.

Ћеранић је навео да је у књизи покушао да одговори на низ актуелних, горућих питања о томе шта је "Исламска држава", ко су њени креатори, те зашто није постојао међународни суд за толике јавно обзнањене злочине и губитак стотине хиљада становника?

О књизи "Коме то сметају `мали Руси`?" на промоцији је говорио стручњак за безбједност Џевад Галијашевић који је истакао да је безбједност данас све, те да ова књига на научан, стручан и оперативан начин показује колико је танка граница између унутрашње и међународне безбједности.

"Она истовремено доказује да је БиХ небезбједна, несигурна и нестабилна земља. БиХ је своју унутрашњу безбједност препустила међународном фактору који дјелује искључиво са позиције својих геоплолитичких интереса и одржава стање привидне лажне стабилности", рекао је Галијашевић.

Он је додао да су у БиХ инструменити који треба да гарантују безбједност дубоко подијељени, деструктивни, те да унутар себе имају системе и парасистеме који управо дјелују на дестабилизацију.

Према његовим ријечима, они који данас говоре о неопасности исламског радикализма, не разумију ислам у којем су сви вјерници мисионари дужни позивати у ислам, свједочити да је један Бог и да је Мухамед његов посланик, ријечју, дјелом и мачем.

"Када се виде објашњења која Ћеранић даје у својој књизи, они који желе да знају на који начин злонамјерни фактори руше безбједност, међуетнички дијалог и вјерски дијалог, руше могућност опстанка БиХ, схватиће да је то геополитички пројекат и да је БиХ земља на чекању коначне геополитичке воље и одлуке", истакао је Галијашевић.