latinica  ћирилица
17/04/2018 |  14:48 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Иванић: Наћи одговор на Изетбеговићеве ратоборне пријетње

Пријетње ратом које шаље предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић више нису случајне, већ свјесна намјера и свјесно провоцирање друге стране и на то се мора наћи озбиљан одговор, изјавио је Срни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Република Српска мора врло озбиљно размотрити пријетње које јој Изетбеговић упућује и ту активност треба покренути на двије стране. Једна је да се, у складу са међународним договором, изврши строга контрола производње и располагања наоружањем - истакао је он.

Иванић је напоменуо да за то постоје механизми.

- Потрудићемо се да те механизме у неком смислу и ангажујемо и то је оно што ћу тражити од представника међународних институција. Имам намјеру врло брзо позвати кључне представнике земаља чланица ПИК-а на разговор овим поводом, јер ово више није случајно - најавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

С друге стране, каже Иванић, ово потпуно оправдава све оно што је чињено у Републици Српској када је ријеч о набавкама опреме за МУП Републике Српске.

- Али, генерално мислим да овдје одговор мора бити још озбиљнији и снажнији, јер заиста није случајно, него свјесно и намјерно провоцирање што мора имати свој како политички, тако и сваки други одговор - истакао је он.

На питање шта је циљ тих свјесних провокација, Иванић је рекао да је мање озбиљан циљ додворавање сопственој јавности за претходне изборе.

- Друга, која је пуно озбиљнија, је чињеница да су то најратоборније изјаве које смо задњих дана и мјесеци имали прилику да чујемо и оне показују негдје дубоко да умјесто да се размишља о економији, о развоју, о смиривању, Изетбеговић призива нови рат - упозорио је Иванић.

Он је оцијенио да то није нимало добро и најавио да ће позвати Изетбеговића да престане са том врстом реторике и да се окрене оном што људима у БиХ треба, а то је мир, развој, бољи живот, стабилност, а не рат.

Изетбеговић је јуче поновно је запријетио ратом и рекао да су злочини које су починили припадници такозване Армије БиХ "спорадични инциденти".