latinica  ћирилица
17/04/2018 |  12:11 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ- Одбијена хитна процедура измјена Закона о кривичном поступку

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас прихватио захтјев делегата Клуба хрватског народа да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Против овог приједлога гласали су делегати из реда српског и бошњачког народа, а за су били хрватски делегати.

Дом народа донио је одлуку да овај приједлог закона буде разматран по скраћеном поступку.

У оквиру расправе о овој тачки дневног реда већина делегата била је против хитне процедуре усвајања овог закона.

Делегат из реда српског народа Средоје Новић /СНСД/, износећи разлоге зашто је против хитне процедуре, рекао је да би усвајање овог закона у редовној или скраћеној процедури омогућило квалитетно рјешење.

Он је нагласио да у овом закону има неколико питања која би, према мишљењу стручњака и Владе Републике Српске, требало преобликовати.

- У прилици смо да озбиљан и системски закон усвајамо по хитном поступку и да се о њему прегласавамо, а да за пар дана о сличном или готово истом закону поново гласамо. Бојим се да оба закона неће бити усвојена, чиме се шаље лоша порука јавности и међународној заједници - указао је Новић.

И делегат из реда хрватског народа Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ сматра да је у овом тренутку можда најрационалније рјешење да овај закон иде у редовну процедуру и да се тражи рјешење које би било усвојено у оба дома.

Марио Караматић из ХСС-а заложио се да закон буде усвојен по хитном поступку да не би дошло до правног вакуума, због чега не би могле да буду спровођене истраге. Он је предложио да данас закон буде усвојен, а да се касније побољшава амандманима.

Делегат из реда бошњачког народа Халид Гењац /СДА/ сматра да овај законски приједлог не доприноси борби против корупције и криминала.

Приједлог закона, који су поднијели делегати Љиља Зовко, Бариша Чолак, Зденка Џамбас, Марио Караматић и Мартин Рагуж, идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који прошлог мјесеца није добио подршку Савјета министара.

Дом народа требало би данас да разматра измјена Изборног закона у области електронске контроле бројања гласова. Делегати би требало да се изјасне и о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.

Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другом читању.

Делегати би требало да у другом читању размотре и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, који прописује да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ и његови замјеници убудуће не буду државни службеници, него именована лица.

У првом читању пред Домом народа наћи ће се Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника, који је предложио Савјет министара.

На дневном реду је и захтјев Уставноправне комисије Дома народа за продужење рока за достављање мишљења или обустави законодавног поступка о Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, сви у првом читању.

Делегати Дома народа требало би да размотре и више извјештаја, међу којима Извјештај о раду парламентарног војног повјереника, Извјештај о раду Привремене истражне комисије Дома народа за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ, Извјештај о раду Независног одбора парламента БиХ, као независног тијела полицијске структуре БиХ, као и План рада овог одбора, те да дају сагласност за ратификацију низа међународних споразума.