latinica  ћирилица
17/04/2018 |  12:00 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Економисти тврде: Гориво у БиХ није требало да поскупи за још неколико седмица

Гориво и гас на појединим бензинским станицама у Републици Српској поскупјели су за седам фенинга по литру, а тако ће ускоро бити и на осталима.

Гориво у БиХ поново је поскупјело. Док дистрибутери ово правдају вишом цијеном барела нафте на свјетском тржишту, економисти поручују да и поред тога, цијена горива није морала да се мијења бар још неколико седмица.

Седам дана након што је барел поскупио за пет долара на свјетском тржишту, гориве скупље за седам пфенига дочекало је и наше возаче. Дизел ће од сада у просјеку коштати 2,21 КМ, бензин око 2,15 марке КМ, док ће ауто-гас, возачи плаћати 1,18 КМ.

Грађани истичу да ће на крају да они да испаштају, јер се, како истичу ово посјупљење се никако неће добро одразити на њихове буџете имајући у виду да ће сигурно и остале намирнице додатно да поскупе.

Одмах су потчали да поскупе гориво, а када треба појефтинити чека се мјесецима. Није то фер, а о квалитету горива да и не говорим. Ја са исто литара горива које наспем негдје у ЕУ пређем око 200 километара више него са нашим горивом - истиче један Бањалучанин.

Бомбардовање Сирије, јачина долара, разни намети и виша увозна цијена нафте углавном су изговори дистрибутера. Тврде да већ годинама нису мијењали маржу.

Милован Бајић, директор Крајина петрола, истиче да немају залихе горива као некада.

-На тржишту постоји велики број малих дистрибутера који имају резерве евентуално за 2-3 дана, тако да када рафинерија дигне цијену ми ту немамо много времена да чекамо - додаје.

Зато времена за чекање и те како има када гориво треба да појефтини, жале се возачи. Поскупљење нафте на свјетском тржишту, по неписаним правилима, грађани би требало да осјете тек након неколико седмица, а не након 2-3 дана, тврде економисти.

-Немогуће је да они немају ама баш никаквих залиха, и да се увијек испостави да када поскупи нафта на свјетском тржишту, њима су тада залихе на нули и они набављају ново гориво са новим цијенама. А када је обрнуто онда увијек имају залиха па се чека да оне буду потрошене. - истиче Раде Шегрт из Удружења економиста СВОТ

Директор Крајина петрола истиче да они не гледају цијене нафте на свјетском тржишту, него прате шта ће рафинерија да уради па се по томе, како каже, равнају.

-Знам да је флоскула, али како сте и сами рекли, лаички речено, стварно није до нас - истиче Бајић.

За разлику од економиста, у Групацији за промет нафте и нафтних деривата тврде да је најновије повећање оправдано да би дистрибутери опстали на тржишту.

У Групацијаи за промет нафте и нафтним дериватима у Привредној комори Пепублике Српске истичу да намети које дистрибутери нафте и нафтних деривата плаћају држави износе најмање 1 КМ по литри горива. За дизелска горива акциза износи 30 пфенига, такса за путеве је 15 пфенига, а такса за аутопутеве износи 25 пфенига.

-Треба нагласити и да дистрибутери на коначну цијену горива редовно плаћају и ПДВ, што заједно износи око 1 КМ оптерећења према држави - истичу у Групацији.

Најновије поскупљење горива, готово да нас је изједначило по цијенама са неким од најразвијенијих земаља Европске уније. Стиче се утисак да смо на прагу европског стандарда – још само да је, умјесто о цијени горива, ријеч о висини плата.