latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:38 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Бањалука: Рекордно интересовање за упис градских обвезница

Град Бањалука успјешно је окончао емисију градских обвезница у износу од 6,2 милиона КМ, којим ће бити финансирано пет великих инфраструктурних пројеката, а укупна тражња износила је чак 25 милиона КМ, односно четири пута више у односу на понуду.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Према информацијама из Бањалучке берзе, због рекордне заинтересованости инвеститора, каматна стопа на седмогодишње обвезнице на јучерашњој аукцији оборена је на ефективну каматну стопу од 3,39 одсто, што је за 1,29 одсто ниже у односу на иницијалну каматну стопу, саопштено је из Градске управе.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је за Срну да је ово први пут да је једна локална заједница у Републици Српској у поступку емисије обвезница имала тако велику тражњу.

Оваква понуда је, нагласио је Радојичић, довела до тога да је остварена најнижа каматна стопа икад забиљежена на Бањалучкој берзи у случају емитовања обвезница локалних заједница.

Градоначелник Бањалуке истакао је да су обезбијеђени изузетно повољни финансијски услови за реализацију пет капиталних пројеката који су од животне важности од грађане.

- С обзиром на појачане гужве у саобраћају посљедњих дана, лако је видјети колико је, на примјер, важно да се изгради нови мост на Врбасу и споји источни транзит. Осим тога, тим средствима биће доведена вода до бројних домаћинстава у оквиру пројекта Црно врело - рекао је Радојичић.

Он је навео да ће спортисти добити још једно мјесто за тренирање на локацији некадашњег шопинг центра, биће изграђено 1,2 километра пута за Мотике, те настављен пројекат изградње источног транзита, и то послије тридесетогодишњег застоја.

Радојичић је додао да је интересовање инвеститора за градске обвезнице показало да финансијске институције имају велики степен повјерења у стабилност финансија Града.