latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:54 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Брзоплете измјене Изборног закона могу проузроковати хаос у изборном дану

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је, говорећи о измјенама Изборног закона БиХ у области електронске контроле бројања гласова, да СНСД није против модернизације, али јесте против брзоплетог увођења модела који би могао проузроковати хаос у дану избора.

- СНСД нема ништа против модернизације- видео камера које ће снимати бирачка мјеста или скенирања, али то мора да се уради озбиљно и професионално, а не на овај начин, двије седмице прије расписивања избора - каже Ковачевић.

Ковачевић истиче да је проблематична и процедура у којој ће бирач добити листић тек након што му у лаптопу електронски буде очитан отисак прста.

- Уколико ове измјене Закона буду усвојене, неко ће од вас тражити да дођете на гласачко мјесто, електронски оставите отисак прста, гласате а затим тај гласачки листић, за који сте претходно оставили отисак прста, скенирате, како би неко видио како сте и за кога гласали. Сматрамо да је то озбиљан проблем - наглашава он.

Ковачевић не искључује опцију да неко, брзоплетим увођењем овог модела, ствара услове за поништавање изборних резултата.